Dobra vibra

Autor: Ana Lučin , 25. siječanj 2011. u 22:00

Poslovnim ljudima teško je pronaći idealno vrijeme za vježbanje. Pola sata na dan tri puta u tjednu ne čini se nemoguće, a rezultati su brzo vidljivi…

Vježbanje na vibracijskoj spravi Power Plate proteklih je godina jedan od popularnijih načina očuvanja vitke linije i razvijanja mišića. Sprava radi na vibracijskom principu, a namijenjena je osobama svih uzrasta, načina života i fizičkih sposobnosti.

Prenoseći vibracijama valove energije kroz tijelo, potiče mišićne kontrakcije, i to od 25 do 50 puta u sekundi. Tako se ubrzava cirkulacija, povećava snaga mišića i raste opća izdržljivost organizma. Treninzi na Power Plateu pridonose boljoj pokretljivosti tijela, ali i smanjenju tjelesne težine i celulita, povećanju gustoće kostiju, smanjenju boli, smanjenju incidencije padova u starije populacije. Mogu ih prakticirati i osobe koje se oporavljaju od ozljeda. Osim toga trening na Power Plateu traje samo pola sata, a dovoljno je vježbati tri puta tjedno. Prema riječima Laile Perić, direktorice tvrtke Laper, ekskluzivnoga hrvatskog zastupnika za Power Plate, prva prednost korištenja ove sprave upravo je ušteda vremena. “Power Plate ima višestruke koristi, ali osnovna je prednost kupovanje vremena, što je za poslovne ljude kojima je teško pronaći slobodno vrijeme idealno. Trening cijelog tijela gotov je u pola sata i vrlo je intenzivan”, kaže Perić. Dodaje kako većina ljudi o Power Plateu ima pogrešnu predodžbu. “Smatraju da je Power Plate platforma na koju se stane i drma, što je potpuno pogrešno. Organizam na vibraciju reagira refleksnom kontrakcijom mišića. Vježbajući na frekvenciji od 30Hz, što je uobičajeno za početne treninge za zdrave ljude, naše tijelo reagira sa 30 refleksnih kontrakcija u sekundi, odnosno 1800 kontrakcija mišića u minuti. Te kontrakcije su zapravo ‘bonus’ jer na spravi još izvodite vježbe koje biste inače izvodili na parketu pa imate i aktivne kontrakcije. Zbog podloge koja vibrira u tri smjera jak je i neurološki podražaj. Aktivira se 97 do 99% mišićnih vlakana”, kaže Perić, pojašnjavajući da u klasničnom treningu taj postotak iznosi od 40 do 47%.

“Podražajem velikog broja mišićnih vlakana dobiva se na eksplozivnosti, a u bolesnika koji su na rehabilitaciji oporavak je puno brži. S obzirom na snažan neurološki podražaj izvrstan je za rehabilitaciju, sportaše i rekreativce. Jak neurološki podražaj je važan jer da bi se mišić razvijao, prvo mora doći do neurološke adaptacije, a onda slijedi mišićni odgovor”, govori Perić. Rezultati vježbanja na Power Plateu vidljivi su nakon samo nekoliko treninga. Osim brzog stjecanja forme izloženost vibracijama omogućava razvoj mišića do kojih je, kaže, inače teško doći. “Riječ je o stabilizatorima trupa, odnosno ‘core’ mišićima, a razvijaju se i mišići zdjeličnog dna, što je posebno važno ženama nakon poroda”, pojašnjava Perić. Budući da trening kratko traje i završava masažom na platformi, kako ističe, nema neugodnih upala mišića. Kao jednu od prednosti vježbanja navodi i smanjenje celulita. “Prema jednoj studiji Power Plate u trajanju od šest mjeseci smanjuje celulit za 25,7 posto, a ako se kombinira s kardio vježbama 30 posto”, naglašava Perić. Osim zastupništva Perić je ujedno i vlasnica Studia “Laper”, u kojem se pod nadzorom kvalificiranih instruktorica može vježbati na toj spravi. Studio se nalazi u zagrebačkoj Bukovačkoj ulici, a za jedan trening potrebno je izdvojiti sto kuna. Mjesečni paket koji uključuje 12 treninga iznosi 1080 kuna, dok cijena za tri mjeseca iznosi 2500 kuna.

Power Plate se temelji na konceptu napredne vibracijske tehnologije, koja je polazište našla u sovjetskim vibracijskim spravama stvorenim za astronaute u šezdesetim godinama prošlog stoljeća. Cilj je bio pomoći astronautima u borbi protiv slabljenja muskulature uzrokovane bestežinskim stanjem u svemiru. Tvrtka Power Plate International tehnologiju je unaprijedila i prilagodila sportašima i ostalim vježbačima. Power Plate je danas sastavni dio ponude brojnih zdravstvenih i fitness ustanova, spa i fizikalnih rehabilitacijskih centara.

Iako svi modeli Power Plate sprava imaju medicinski certifikat i potvrđeno su korisni za brojna stanja i bolesti, kao i kod svih oblika treninga i za ovaj postoje određene kontraindikacije. To su u prvom redu karcinomi, svježe rane od operacija, nedavno ugrađeni vijci i pločice i akutna venska tromboza. Iako proizvođač to ne specificira kao kontraindikaciju, u Laper studiju trenerice ne dozvoljavaju trudnicama da vježbaju na Power Plateu, ali zato mlade mame već nakon dva do tri mjeseca od poroda kreću s treninzima i vraćaju svoje tijelo u top formu u kratkom razdoblju.

Komentirajte prvi

New Report

Close