A Mano Bianco Fiano – Greco 2008.

Autor: Emina Šeremet , 07. svibanj 2009. u 22:00

Tražite li vinski novitet za nepretenciozne tople dane, kušajte tek pristiglu berbu 2008. bijelog vina A Mano Fiano-Greco.

Američki vinar Mark Shannon i njegova talijanska partnerica Elvezia Sbalchiero otkrili su neizmjeran potencijal domaćih autohtonih sorti talijanskog juga i ubrzo iz svoje vinarije nazvane A Mano lansirali jedan od uspješnih vinskih uspješnica u kategoriji malih vinarija. Shannonova zamisao je raditi najbolja moguća vina od domaćih apulijskih sorti, prema cijenama koje će njegovim prijateljima i ostalim ljubiteljima dobrih vina omogućiti pristupačno i prijateljsko druženje uz dobro vino. Shannon i Sbalchiero, koji su u Apuliji zajednički osnovali vinariju Fusione, prvi put su proizveli bijelo vino od izvornih, drevnih talijanskih sorti, Fiano i Greco di Tufo u jednakom omjeru. Dok je prva sorta Fiano zaslužna za aromatsku komponentu vina, Greco je odgovoran za tijelo, strukturu vina. A Mano Bianco usklađuje karakteristike dviju drevnih sorti: vino je dijamantne slamnato žute boje, kristalno čistih aroma, vrlo lijepe elegancije. Živahnih mineralnih nota, svježeg uvoda, cvjetnih nijansi koje slijede puniji, zreliji mirisi bijelog voća – plemenite kruške i dinje, završno s delikatnim citrusom i grejpom. Na okus je kompleksno, voćno, svježe, svilenkaste strukture, izuzetno dugog, mineralnog finiša. Vino je proizvedeno bez malolaktike ili utjecaja drveta, a karakteristično je što ima navojni metalni čep, stoga je preporuka – trošiti odmah! Najbolje pristaje uz tjesteninu, ribu, školjke, bijelo meso, a Gastro.hr preporuka su tagliatelle s gamberima i tikvicama. Temperatura posluživanja je 10 – 12 ºC, a cijena 64,50 kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close