6 zanimljivosti o Cockti koje možda niste znali

Autor: Poslovni.hr , 28. studeni 2014. u 10:24
Foto: YouTube

Tvorac Cockte je diplomirani inženjer kemije Emerik Zelinka.

Cocktu, gazirano bezalkoholno piće na kojem su "odrasle" mnoge generacije s ovih prostora, ekipa Financial Timesa proglasila je četvrtom najboljom colom na svijetu.

Pogledajte najzanimljivije crtice iz povijesti ovog popularnog pića karakterističnog okusa:

Nastala u ranim 50-im
Priča o Cockti započinje u ranim 1950-im kada je vodstvo tvrtke Slovenijavino došlo na zamisao stvaranja jedinstvenog osvježavajućeg slovenskog pića koje bi moglo konkurirati sličnim pićima iz inozemstva.

Otac Cockte
Tvorac Cockte je diplomirani inženjer kemije Emerik Zelinka, zaposlenik istraživačkog laboratorija tvrtke Slovenijavino koji je stvorio osvježavajuće piće koristeći lokalno ljekovito bilje.

Karakterističan okus
Cocktin definirani okus proizlazi iz mješavine jedanaest različitih ljekovitih biljaka, a među njima je i divlji šipak – plod koji utječe na njezinu poznatu i karakterističnu aromu koji se do tada koristio samo za vrijeme obične prehlade za pravljenje čaja od šipka.

Promovirana na Planici
Cockta je javnosti prvi put predstavljena u ožujku 1953. na tradicionalnom međunarodnom natjecanju u skijaškim skokovima u Planici. 

Bez kofeina
Cockta ne sadrži kofein niti ortofosfornu kiselinu. Šipak joj daje posebnu aromu, a limun i naranča prodornu svježinu.

U pet okusa
Osim u standardnom okusu, Cocktu možemo naći i u ostalih 5 različitih okusa;  Cockta Limeta i Ginger, Cockta mandarina, Cockta Easy, Cockta Rossa i Cockta Chinotto.

Izvor: Wikipedia i Atlantic.hr

Komentirajte prvi

New Report

Close