Živopisni pionir antivirusnog softvera počinio samoubojstvo

Autor: Tomislav Pili , 24. lipanj 2021. u 10:24
REUTERS/Alexandre Meneghini/

John McAfee u pritvoru je čekao izručenje u SAD zbog utaje poreza

Američki tehnološki poduzetnik John McAfee preminuo je u srijedu nakon što je u zatvoru u Barceloni počinio samoubojstvo vješanjem. Kako je Reutersu izjavio njegov odvjetnik, 75-godišnji McAfee u pritvoru je čekao izručenje u SAD koju je odobrio visoki sud u Španjolskoj. Američke vlasti teretile su ga za utaju poreza.

Odvjetnik Javier Villalba izjavio je medijima kako je McAfee nakon devet mjeseci provedenih iza rešetaka postao očajan. Tijekom prošlomjesečnog saslušanja pred španjolskim sudom, osnivač proizvođača antivirusnog softvera je kazao kako će, s obzirom na njegovu dob, vjerojatno kraj života dočekati u zatvoru ako bude osuđen u SAD-u. “Nadam se da će španjolski sud uvidjeti nepravdu koju mi čine. SAD me želi iskoristiti kao primjer što se događa ljudima koji progovaraju o korupciji u vladinim institucijama”, kazao je tada McAfee.

Ovaj poduzetnik britanskog podrijetla u Tennesseeju je bio optužen za poreznu utaju, a u New Yorku za prijevaru kriptovalutama. Uhićen je 3. listopada prošle godine kada se u zračnoj luci u Barceloni pokušao ukrcati na let za Istanbul koristeći britansku putovnicu. Živopisni McAfee je 2019. izjavio kako u Americi osam godina nije platio porez iz ideoloških razloga. Te je godine pobjegao iz SAD-a kako bi izbjegao suđenje, a uglavnom je živio na svojoj megajahti sa suprugom Janice, četiri psa, dva osobna čuvara i sedam članova posade.

Inače, Kubi je nudio pomoć u zaobilaženju američkih sankcija korištenjem kriptovaluta, a namjeravao se i kandidirati za američkog predsjednika kao član Libertijanske stranke. Prije nego što je 1987. lansirao prvi komercijalni antivirusni softver, McAfee je radio za NASA-u, Xerox i Lockheed Martin. Kompaniju je 2011. prodao Intelu, a McAfee antivirusni softver i dalje koristi oko 500 milijuna korisnika širom svijeta.

Komentirajte prvi

New Report

Close