ZG Holdingu u pola godine 46 milijuna eura državnih subvencija za struju i plin

Autor: Jadranka Dozan , 26. rujan 2023. u 13:51
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Na troškove kamata u prvoj polovici ove godine otišlo je 15,7 milijuna eura, dok je u istom razdoblju lani ta stavka iznosila 10,6 milijuna eura. Ukupni krediti i najmovi ZGH-a iznose 379 milijuna eura ili četiri milijuna više od stanja na kraju 2022.

Grupa Zagrebački holding prvo je polugodište zaključila s pozitivnim financijskim rezultatom, pokazuje danas objavljeno financijsko izvješće. Uz ukupno ostvarenih 383,5 milijuna eura prihoda i 382,8 milijuna rashoda Grupa ZGH iskazala je 0,72 milijuna dobiti prije oporezivanja.

To je za 1,1 milijun eura manje nego u istom razdoblju prošle godine, no u Holdingu ističu i da na razini sveobuhvatne dobiti iskazanih 4,4 milijuna eura “plusa” u odnosu na prošlu godinu predstavlja povećanje za 2,5 milijuna. Toliki porast sveobuhvatne dobiti u prvom je redu rezultat dobiti iz vrednovanja financijske imovine.

“unatoč negativnom efektu troškova energije uslijed nastalih poremećaja na energetskom tržištu, provedena stabilizacija poslovanja u 2022. koja je uključivala proces organizacijskog, operativnog i financijskog restrukturiranja u svim sastavnicama Grupe odrazila se na kontinuitet pozitivnog poslovanja Grupe Zagrebački holding.

Ističući poremećaje na energetskom tržištu i prateće negativne efekte troškova energije kao važno obilježje izvještajnog razdoblja Uprava ZGH-a na čelu s Ivanom Novakovićem u komentaru poslovnih rezultata ističe kako je “nastavak provedbe mjera stabilizacije poslovanja, prvenstveno kroz proaktivno upravljanje troškovima i financijsku stabilizaciju te podizanje interne efikasnosti, utjecao i na profitabilnost Grupe”.

Operativna dobit (EBIT) ostvarena je u iznosu od 11 milijuna eura, što je povećanje za 3,8 milijuna u odnosu na isto razdoblje 2022., dok je dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) iznosila 38,3 milijuna eura ili 4,5 milijuna više nego lani.

Poslovni prihodi u odnosu na prvu polovicu 2022. porasli su za više od 79,3 milijuna eura ili 27 posto, s tim da su oni od prodaje robe i usluga rasli 15 posto (na 302 milijuna), dok su ostali prihodi više nego udvostručeni, sa 33,4 na 73,6 milijuna.

Čak 120 posto veći ostali prihodi ponajprije se odnose na državne subvencije za električnu energiju i prirodni plin. Do sredine godine, naime, ZGH je uprihodio 46 milijuna eura po osnovi tih državnih subvencija.

Istodobno, polugodišnji poslovni rashodi porasli su neznatno manje od prihoda; za 26 posto odnosno za 75,5 milijuna eura. “Ukoliko se izuzme efekt subvencije energenata temeljem uredbi Vlade RH o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije poslovni rashodi su se povećali za 31,2 milijuna eura ili 10,8 posto, prije svega uslijed povećanja cijene dobave plina i prekoračenja ugovorenih količina plina”, naglašavaju u Upravi.

Izvješće, uz ostalo, pokazuje da troškovi osoblja bilježe rast za oko pet posto; u prvih šest mjeseci ta je stavka dosegnula 82,5 milijuna eura što je oko pet posto više u odnosu na lanjskih 78,6 milijuna. No, u međuvremenu je broj zaposlenih smanjen za blizu šest posto; krajem lanjskog lipnja bilo ih je 7498, a sredinom ove godine 7067.

Na troškove kamata, pak, u prvoj polovici ove godine otišlo je 15,7 milijuna eura, dok je u istom razdoblju lani ta stavka iznosila 10,6 milijuna eura.

Ukupni krediti i najmovi tijekom prvih šest mjeseci blago su porasli; sredinom godine obveze po njima su nešto više od 379 milijuna eura ili četiri milijuna više od stanja na kraju 2022.

Inače, konsolidirano izvješće osim društva Zagrebački holding (s 12 podružnica) uključuje i pet trgovačkih društava u njegovu vlasništvu (Gradska plinara (plus Plinara Bjelovar), Gradska plinara – Opskrba, GSKG, Vodoopskrba i odvodnja i Zagreb plakat) te zdravstvenu ustanovu Gradska ljekarna Zagreb.

Komentirajte prvi

New Report

Close