Zagrebački neboderi prestali su rasti

Autor: Ivan Pandžić , 30. kolovoz 2009. u 22:00

Otežano financiranje, precijenjeni projekti i špekulanti, koji su crtanjem nebodera dizali vrijednost zemlje, uzrok su što brojni najavljeni tornjevi nisu ni započeti

Otkako je Zagreb posljednjih godina više od bilo kojega drugog hrvatskoga grada liberalizirao gradnju poslovnih i stambenih nebodera, investitori su se krenuli natjecati koji će razraditi projekt ljepšeg i višeg nebodera.

Gradska uprava je nerijetko, kao i sada, izlazila u susret, pa su neboderi pojedinih investitora u posljednji tren amandmanima povisivani za pet, deset katova. No nakon što su 2007. i početkom 2008. godine izgrađeni već započeti neboderi, od brojnih planova koji su se razrađivali sve je ostalo samo na nacrtima. Prvo su nastali problemi s izmjenama zakona i lokalnih odluka o cestama, a zatim je polako kriza počela kucati na vrata. Konačan je ishod da Zagreb čak i u najoptimističnijim varijantama neće dobiti gotovu zgradu s više od 15 nadzemnih etaža do kraja 2011. godine. Sky Office Dalekovoda i Zagreb Montaže je izašao iz temelja i zastao, za tri projekta nebodera IGH – Zagrepčanka, na vlastitom zemljištu i na mjestu TKZ, ništa nije napravljeno. Za Crni monolit u Savskoj Ivana Čalića nije zakopana lopata, Verdispar je usporio svoje nebodere i očekuju financiranje tek sredinom godine, dok ostali koji bi ih trebali graditi uz Savu nisu ni u toj fazi. Josip Komar nakon najave 50 katova nije dobio ni izgled tornja, “pijani twinsi” Ivana Čermaka nisu ni u početku gradnje, kao ni neboder na Savici kojem bi investitor trebao biti Agrokor. Tu su i nezapočeti neboderi LS Propertyja i MD Profila. Navedeni tornjevi su samo dio najavljenog, ali neostvarenog. Na usporavanje ili zaustavljanje gradnje utjecala su dva bitna čimbenika. Jedan je svakako financiranje i opći stroži kriteriji banaka koje su od kraja prošle godine za uredske nebodere tražile prethodan zakup od 50-ak posto, što je investitorima noćna mora. Banke su osim toga prestale financirati kupnju zemljišta kreditom na osnovi procjena. U stanogradnji se financiraju rijetki projekti kada se akcijama rješava postojećih neprodanih stanova. Drugi razlog je nedokazan i neće ga potvrditi nijedan od onih koji se vode kao investitori, ali je krugu poznavatelja prilika uvijek istican kao motor razvoja spekulcija. Riječ je o dizanju vrijednosti zemljišta. Zemljište se kupi, zatim investitor financira plan koji potvrdi gradska uprava i koji predviđa neboder od 20, 30, 40 ili 50 katova. Još bez dozvola i bilo kakvog daljnjeg ulaganja projekti se sa zemljištem prodaju po nekoliko puta većim cijenama. Sada kupaca više nema, a banke ne kreditiraju kupnju zemlje. Bilo iz prvog ili drugog razloga Zagreb još duže neće postati grad nebodera. Koliko je to dobro ili loše, još vladaju vrlo podijeljena mišljenja.

Komentirajte prvi

New Report

Close