Zagrebačka tehnološka tvrtka pomaže mladima u dalekoj Nigeriji da se tehnički obrazuju

Autor: Darko Bičak , 04. svibanj 2022. u 16:13
Albert Gajsak, vlasnik tvrtke CircuitMess. Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Djevojčica iz Nigerije zaljubila se u CircuitMess setove, a sad joj pomažu ostvariti njezin san da postane inženjerka

CircuitMess i organizacija Shiny Gloves Club iz Nigerije surađuju već dvije godine, a lani su dio prihoda od prodaje svog DJ pulta donirali njihovoj udruzi kako bi što više djece imalo priliku sudjelovati u njihovom programu i razvijati svoje vještine. U jednoj od njihovih učionica, nalazi se i Blessing Yohanna. Ona je nadarena djevojčica s velikim interesom i talentom za elektroniku i izrađivanje stvari. Nažalost, u opasnosti je da postane dio pesimistične statistike. Prema istraživanju UNICEF-a, više od polovice djevojčica u sjevernoj Nigeriji ne pohađa nastavu. Iako je Blessing silno željela nastaviti obrazovanje i upisati fakultet za elektrotehniku, roditelji su ju odgovorili od toga jer si ne mogu priuštiti nastavak njezinog obrazovanja i ne vide perspektivu u tome pošto je djevojčica.

“Kada smo čuli da Blessing Yohanna više ne pohađa nastavu i zašto, željeli smo nešto učiniti. Javili smo im se i pitali možemo li joj poslati direktno na kućnu adresu još neke naše setove, kako bi ju ohrabrili da nastavi dalje učiti i razvijati svoj talent za elektroniku, makar od kuće”, kaže Albert Gajšak, CEO CircuitMess-a. Posjet zaposlenika Shiny Gloves Club-a njezinoj obitelji urodio je plodom – kada su vidjeli koliko se Blessing veseli ovim setovima, odlučili su dati još jednu šansu obrazovanju i dozvoliti joj da ponovo pohađa radionice koje toliko voli. “Nije da je njezina obitelj bila toliko protiv njenog obrazovanja, već si to oni jednostavno ne mogu priuštiti. Mislim da joj nisu željeli davati lažnu nadu, jer im je nemoguće zamisliti da možemo prikupiti dovoljno novaca kako bi Blessing mogla ići na fakultet koji toliko želi”, kaže Albert.

Zato je Shiny Gloves Club. pokrenuo Go Fund Me kampanju kojom žele prikupiti sredstva pomoću kojih bi Blessing omogućili studirati elektrotehniku. “Ovu kampanju nismo pokrenuli mi, već naši partneri iz Shiny Gloves Club-a, ali želimo s naše strane napraviti što više možemo kako bi proširili vijest i pomogli prikupiti potrebna sredstva. U Hrvatskoj je puno veći životni standard nego u Nigeriji, a u većini slučajeva možemo upisati fakultet besplatno U Nigeriji nije tako. Kako bi mogla upisati fakultet, potrebno je prikupiti 10 tisuća dolara. Djeluje puno, ali vjerujem kako ima mnogo ljudi koji su spremni odreći se jedne kave u kafiću ili neke sitnice, a svaka prikupljena kuna puno znači kako bi ovo postala jedna lijepa priča sa sretnim krajem. Hvala svima koji doniraju i dijele ovu vijest”, zaključuje Albert Gajšek.

Komentirajte prvi

New Report

Close