Velika središnja banka danas označila kraj ere superjeftinog novca

Autor: Tomislav Pili , 16. prosinac 2021. u 13:46
FILE PHOTO: A bus passes in front of the Bank of England, in London, Britain October 31, 2021. REUTERS/Tom Nicholson/File Photo

Banka Engleske povećala kamatnu stopu sa 0,1 na 0,25 posto

Na iznenađenje dobrog dijela ekonomista Banka Engleske na današnjoj je sjednici odlučila podignuti ključnu kamatnu stopu. Time je postala prva među velikim središnjim bankama u svijetu koja je odlučila podići cijenu novca od početka pandemije prije dvije godine. Kako prenosi Reuters, osam od devet članova Odbora za monetarnu politiku britanske središnje banke glasovalo je za povećanje kamatne stope s rekordno niskih 0,1 posto na 0,25 posto.

To je prilično iznenadilo ekonomske analitičare koji su većinom očekivali u anketi Reutersa da Banka Engleske neće mijenjati smjer monetarne politike uslijed novog skoka broja zaraženih koronavirusom u Ujedinjenom Kraljevstvu. Po objavi vijesti vrijednost britanske funte prema dolaru skočila je na najvišu razinu od kraja studenog, a dvogodišnje britanske državne obveznice – osjetljive na kretanje kamatnih stopa – zabilježile su rast prinosa za sedam baznih bodova, na 0,56 posto što je najviša razina od 1. prosinca.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close