‘Unatoč tome što je dužan 21 milijardu dolara, HAC zaposlenicima plaća gablec od 100 eura mjesečno’

Autor: Poslovni.hr , 28. srpanj 2012. u 13:55

Nakon javnih i državnih službi, na red za zamrzavanje prava došla su javna poduzeća i tvrtke u većinskom vlasništvu države. Prema neslužbenim informacija, Vlada će uskoro svim direktorima tih kompanija uputiti zahtjev da u najkraćem roku počnu s kolektivnim pregovaranjem, piše Jutarnji list.

Dakle, sve što je ugovoreno s državnim službenicima i namještenicima ima se primijeniti i na zaposlene u javnim poduzećima. Jutarnji list piše da to ujedno znači i odricanje od božićnice u ovoj i idućoj godini, regresa u idućoj godini, smanjenje jubilarne nagrade za 50 posto i dnevnica sa 170 na 150 kuna. Usto, zahtjev je i uvođenje reda u naknade za prijevoz. Osim tih materijalnih prava, u javnim i poduzećima u pretežitom državnom vlasništvu morat će razmotriti i odustajanje od onih prava koja prosječna medicinska sestra ili učitelj nemaju.

Tako će se u HŽ Infrastrukturi morati razmotriti je li nužno svake godine izdvojiti 1,2 milijuna kuna za sportske ili kulturne susrete poslodavca s radnicima. Morat će se zamrznuti i drugi dodaci na plaće, na primjer gablec (600 kuna mjesečno u Hrvatskim cestama, HAC-u, ARZ-u) ili uskrsnica ili godišnje usklađivanje plaća za postotak rasta troškova života, navodi Jutarnji.

Niti jednog od tih prava radnici se neće morati trajno odreć jer se zahtjev trenutno odnosi samo na isplate do kraja iduće godine. Zasad se ne može sa sigurnošću reći koliko će se uštedjeti u javnim poduzećma, a prije izračuna, na Markovu trgu moraju pobrojiti sva materijalna prava kojih u ovom sektoru ima više nego bilo gdje drugdje.

(pd)

Komentari (2)
Pogledajte sve

… KOJI 21 MILIJRDU DOLARA …..KUNA KUNA ………..DAJ MINJAJ TO …..

… ZA OVAKVE PROPUSTE 100 EURA MANJA PLAĆA PA DA VIDUIMO KAKO BI ONDA PISA…

Na plaćeni gablec, poduzeće plaća porez tj. gablec nije porezno priznati trošak.

New Report

Close