Ryanair s rekordnom godišnjom dobiti

Autor: Poslovni.hr , 21. svibanj 2012. u 12:55

Niskobudžetna aviokompanija Ryanair izvijestila je u ponedjeljak o rekordnoj godišnjoj dobiti zahvaljujući skupljim aviokartama koje su amortizirale nagli rast troškova goriva.

U poslovnoj godini koja je završila u ožujku neto dobit Ryanaira dosegnula je 503 milijuna eura, čime je povećana 25 posto. Prihodi su skočili 19 posto na 4,3 milijarde eura. Zrakoplovna tvrtka priopćila je da je prevezla samo pet posto više putnika nego u prethodnoj poslovnoj godini ali su cijene karata u prosjeku bile 16 posto više, što je pomoglo nadoknaditi 30-postotni rast troškova goriva. UPozorili su ipak da bi dobit u tekućoj financijskoj godini mogla biti niža.

“Zbog recesije, mjera štednje, nepovoljnih valutnih tečajeva i nižih cijena karata u novim i rastućim jedinicama u Mađarskoj, Poljskoj, regionalnoj Britaniji i Španjolskoj teško će se ponoviti ovogodišnji rekordni rezultati”, navela je tvrtka u priopćenju. Za tekuću poslovnu godinu u Ryanairu predviđaju dobit u visini 400 do 440 milijuna eura.
Unatoč tmurnim gospodarskim prognozama Ryanairov izvršni direktor Michael O’Leary smatra da njegova aviokompanija može takvo okruženje pretvoriti i u prednost.

“Ljudi neće prestati odlaziti na godišnji odmor. Jednostavno će se prebaciti na niskobudžetne prijevoznike”, pojasnio je.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close