‘Romantičnom prijevarom’ žena ostala bez 10.000 eura, uplaćivala je novac na više računa

Autor: Poslovni.hr/Hina , 27. veljača 2023. u 11:16
Foto: Igor Soban/PIXSELL

Radi sprječavanja takvih oblika prijevare policija je na internetu pokrenula preventivnu kampanju “SafetyNet – Bitka za sigurnost, gdje se na jednom mjestu mogu saznati sve informacije o raznim vrstama računalnih prijevara.

Sve češćim tzv. romantičnim prijevarama u kojima se, uglavnom žene, olako upuštaju u internetsku komunikaciju s neznancima te im na lažna obećanja o romansi uplaćuju novac, policija želi doskočiti kampanjom “SafetyNet – Bitka za sigurnost” sa savjetima protiv računalnih prijevara.

O posljednjem slučaju romantične prijevare izvijestila je u ponedjeljak splitsko-dalmatinska policija, a riječ je o ženi koja je internetski stupila u kontakt s nepoznatom osobom koja ju je uvjerila kako će doći živjeti s njom uplati li joj preko 10 tisuća eura, uz obećanje da će joj poslati novac od kojega će živjeti.

Radi uplate spomenutog novca, neznanac ju je uvjerio kako će joj se javiti treća osoba kojoj treba predati osobne podatke i uplatiti joj novac na ime troškova uplate i plaćanje poreza, a sve kako bi istoj mogli uplatiti obećani novac.

Prevarena žena je u više navrata izvršila uplatu na brojeve računa koji je dobila putem elektroničke pošte, a s obzirom da u međuvremenu nije dobila uplatu obećanog novca, shvatila je da je prevarena za spomenuti iznos.

Iz policije upozoravaju kako se neki građani olako upuštaju u sumnjivu komunikaciju i uplatu novca na internetu, vjerujući osobama koje su upoznali isključivo preko društvenih mreža i interneta, a nikada ih nisu sreli uživo.

Nakon što poklone vjeru nepoznatoj osobi koja im obećava zajednički život, uplaćuju velika novčana sredstva, ne znajući da im tako zapravo poklanjanju svoj novac.

Radi sprječavanja takvih oblika prijevare policija je na internetu pokrenula preventivnu kampanju “SafetyNet – Bitka za sigurnost, gdje se na jednom mjestu mogu saznati sve informacije o raznim vrstama računalnih prijevara.

U želji da informacije budu dostupne što većem broju građana, na plakatima ove preventive akcije nalazi se i QR code koji omogućuje da se jednostavno, jednim klikom, dobiju sve informacije o vrstama prevara i načinu zaštite.

Komentirajte prvi

New Report

Close