Rohatinski bi se u Goldman Sachsu morao odreći privatnog života

Autor: Poslovni.hr , 11. srpanj 2012. u 13:55

Ako je za vjerovati tjedniku Globus, bivšem guverneru Hrvatske narodne banke Željku Rohatinskom američki bankarski div Goldman Sachs nudi posao. Radi se, kako je list izvijestio, o vrlo visokoj funkciji. Iako su Goldman Sachs u zadnje vrijeme pogodili brojni skandali, što je popraćeno i padom dobiti, zaposlenici na sva zvona hvale svog poslodavca.

CNNMoney je ne tako davno objavio članak o radnim uvjetima u Goldman Sachsu, napisavši kako zaposlenici vole raditi tamo zbog kolegijalne i obiteljske radne atmosfere, ali da to ima svoju cijenu – odreći se privatnog života.

>>> Za Rohatinskog zainteresiran Goldman Sachs?

Direktor Goldman Sachsa Lloyd Blankfein u svakom slučaju ima zašto biti zadovoljan. On je prošle godine primio 14,5 posto veću naknadu u iznosu od 16,2 milijuna dolara, unatoč tome što je banka tijekom godine zabilježila oštar pad dobiti. Prema izvješću američke Komisije za vrijednosne papire i burze, naknada Blankfeina uključuje plaću od 2 milijuna dolara, bonus od 3 milijuna dolara i dionice u vrijednosti 10,7 milijuna dolara. Prethodne godine, Blankfein je primio 14,1 milijuna dolara, uključujući plaću od 600.000 dolara, bonus od 5,4 milijuna dolara i dionice u vrijednosti 7,7 milijuna dolara.

S druge strane, bivši izvršni direktor Goldman Sachsa Greg Smith optužio je banku da “dere” klijente. Smith je otkrio da je ovaj div s Wall Streeta zamijenio nekadašnju politiku zarađivanja novaca za klijente novom koja klijente smatra ‘lutkama’. Zaposleni govore o tome “kako oderati klijente”, dodao je. Odgovornost za tu promjenu pripisao je upravo Blankfeinu, ali i predsjedniku uprave Garyju Cohnu. Oni su za svog mandata, kaže Smith, zaboravili nekadašnju kulturu poduzeća. Ove optužbe Smith je iznio u pismu objavljenom na njegov zadnji radni dan u Goldman Sachsu.

Smith atmosferu u Goldman Sachsu ne doživljava kao ‘obiteljsku’. Upravo suprotno. “Otvoreno mogu reći da okruženje nikada nije bilo tako otrovno i destruktivno”, zaključio je, dodavši:“Najjednostavnije rečeno, interesi klijenta potiskuju se u drugi plan u sadašnjem modelu poslovanja poduzeća koje samo misli kako će zaraditi”.

S nostalgijom se prisjeća kako je prije 12 godina počeo raditi u sasvim drugačijoj firmi, čija je kultura bila utemeljena na poštenju i “prioritetnom interesu klijenata”. “Takva je kultura bila tajni recept koji je proslavio tu bankarsku instituciju i omogućio joj da tijekom 143 godine pridobiva povjerenje klijenata”, dodao je.

Goldman Sachs odbacio je Smithove ocjene, naglašavajući da je fokusiran na interese klijenata. “Ne slažemo se s objavljenim stajalištima, za koja smatramo da ne odražavaju naš model poslovanja. Smatramo da ćemo biti uspješni samo ukoliko su uspješni naši klijenti. Ta temeljna istina glavni je motiv našeg poslovanja”, branili su se tom prilikom.

Među 100 najpoželjnijih kompanija za rad

Zanimljiva je i činjenica da je otkriveno kako je banka jedan od vlasnika najveće internetske stranice za prostituciju i seksualni trafficking u SAD-u. Banka se također suočila s tužbom hedge fondova koji tvrde da su prijevarom namamljeni na kupnju visokorizičnih vrijednosnih papira.

Unatoč svemu, Goldman Sachs se našao među 100 najboljih kompanija za koje možete raditi. Banka je jedna od 13 kompanija koje su jedine uspjele zadržati mjesto na listi svake godine otkako je prvi put objavljena 1998. godine. Na rangiranje kompanija najviše utječe mišljenje njihovih zaposlenika.

Što zaposlenici Goldman Sachsa misle o svom poslodavcu?

Ako je suditi prema gore spomenutom izvješću CNNMoneyja – sve najbolje. Unatoč lošim vijestima koje dolaze na račun banke, banka privlači najbolje i najpametnije zaposlenike, ne zbog plaće koju nudi, nego zbog kulture. Zaposlenici (barem javno) ističu osjećaj pripadnosti i obitelji, a svojedobno su otišli toliko daleko da su pozvali menadžment na borbu protiv kritika javnosti i medija. Prema rezultatima istraživanja mišljenja zaposlenika, Goldman Sachs je postigao iznadprosječne rezultate za izjave kao što su: “Menadžment zapošljava ljude koji se ovdje dobro uklapaju ”, “Ovdje su ljudi voljni dodatno se potruditi kako bi obavili posao”, “Ovdje se ljudima daje dosta odgovornosti”…

Banka gradi svoju kulturu od samog početka: kandidati za posao prolaze kroz iscrpan proces zapošljavanja, a koji uključuje osam intervjua. Svi novozaposleni tri mjeseca prolaze kroz obuku i uživaju u materijalnim iskazima dobrodošlice, čime je banka stvorila vrlo kolegijalnu kulturu koju zaposlenici vole. No u Goldman Sachsu nećete naići na besplatan kafić ili rekreacijske i fitness prostore kao kod drugih kompanija koje nude odlično radno okruženje. Međutim, banci se može čestitati na novoj zgradi s pogledom na rijeku Hudson, koja je koštala 8 milijardi dolara.

Goldman Sachs nije zabavno mjesto za raditi. To pokazuje ispodprosječno ocijenjena izjava : “Ovo je zabavno mjesto za raditi”. Još jedna loše ocijenjena tvrdnja je: “Vjerujem da će menadžement samo u krajnjem slučaju otpustiti ljude”, što i ne iznenađuje s obzirom da banka obično otpušta 5 posto najgore ocjenjenih radnika u godišnjem izvještaju.

Konačno, svatko tko želi raditi u ovoj banci mora biti spreman odreći se privatnog života, jer zaposlenici smatraju da banka ne dopušta uspostavljanje ravnoteže između privatnog života i posla. Ovo je dakle odlično mjesto za rad, ali nije za svakoga.

(pd)

Komentari (3)
Pogledajte sve

eto i plata za minuli rad?

? A dosad je kao imao privatnog života? Zar netko misli da je guverner radio 8-16? Nije ni guverner u Hrvatskoj baš takva funkcija kako neki zamisljaju

Gospodine Rohatinski- ISKORISTITE PRILIKU SVOG ŽIVOTA ——-!!!

New Report

Close