Prema Forbesu, Gazprom najprofitabilnija kompanija u 2011. godini

Autor: Poslovni.hr , 30. srpanj 2012. u 13:05

Prema ostvarenim poslovnim rezultatima, koje je američki ugledni časopis Forbes nedavno objavio za 25 najvećih svjetskih naftnih kompanija, ruski gigant u sektoru plina – Gazprom, našao se na prvom mjestu te prestižne liste.

Gazprom je tako najprofitabilnija kompanija na svijetu prema rezultatima poslovanja iz 2011. godine. Ruska kompanija 2011. godine ostvarila je tako profit od 44,46 milijardi dolara, što je više od bilo koje druge kompanije u svijetu.

Na drugom se mjestu po zaradi našao američki naftni gigant Exxon Mobil sa ostvarenim profitom od od 41,60 milijardi dolara, dok je treća Industrijska i komercijalna banka Kine sa zaradom od 32,21 milijardu dolara.

Većina dionica Gazproma nalazi se u vlasništvu ruske države, što znači i da veliku kontrolu na cijelom kompanijom ima ruski predsjednik Vladimir Putin, navodi Forbes. Gazprom drži monopol u prodaji plina Europi pa, prema tome, Putin tu kompaniju može koristiti kao svojevrsni politički alat, što je i učinio 2006. godine kada je zaustavio isporuku plina u Europljanima. Od tada je monopol ove gigantske kompanije samo ojačao, a to potvrđuju i ovi rezultati koje je Forbes objavio.

(pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close