Ona je stručnjak za korupciju, krađu, lažiranje financijskih izvještaja… I osnovala je tvrtku za one koji ne žele biti prevareni

Autor: Poslovni.hr , 24. srpanj 2012. u 10:40

Novoosnovano društvo za poreznu i računovodstvenu forenziku – Forenzika Prima – prva je hrvatska tvrtka specijalizirana za provođenje forenzičkog ispitivanja i nadzora poreznih i računovodstvenih komponenti državnih institucija i privatnih društava

Svoje poslovanje temelje, kažu iz tvrtke, na bogatom iskustvu i ovlaštenjima za rad, koja uz poslovnu zajednicu priznaju i pravosudne institucije, “a priznanje je izravna potvrda stručnosti i znanja koje tvrtka ima na području porezne forenzike”.

Forenzično računovodstvo, odnosno porezna forenzika je nova i posebna savjetodavna djelatnost koja se bavi ispitivanjem, dokazivanjem i sprječavanjem gospodarsko-kriminalnih i drugih nedopuštenih radnji. Svoje korijene ima u istraživanju nedopuštenih radnji i prijevara koje su uvijek bile prisutne u povijesti poslovne ekonomije. Pri tome se obrađuju tri najčešća tipova prijevara: korupcija, otuđenje imovine ili lažiranje financijskih izvještaja.

Diana Antičić, jedna od prvih hrvatskih certificiranih poreznih forenzičarki, direktorica i vlasnica društva Forenzika Prima, pojasnila je kako je ta nova djelatnost u osnovi nastala iz poreznog savjetništva koja je do sada bila glavna djelatnost ove forenzičarke. „Ovom djelatnošću sam se počela baviti spontano, kroz upite postojećih klijenata. Tako je jedan od mojih prvih zadataka bio da za postojećeg klijenta – koji je često bio poslovno odsutan u inozemstvu – utvrdim da li ga osobe u njegovom računovodstvu, a koje su imale široke ovlasti, financijski oštećuju“, ističe Antičić.

Usluge forenzičnog računovođe, pa tako i usluge tvrtke Forenzika Prima, naručuju različita trgovačka društva za istraživanje raznovrsnih prijevara u koje su upleteni njihovi zaposlenici, dobavljači i kupci. Aktivnosti uključuju kontrolu zaposlenika i menadžera, kao i kontrolu prijevara od strane kupaca, dobavljača, banaka i ostalih partnera. Uz to se pravni zastupnik (državni tužitelj) može savjetovati s forenzičnim računovođom sa svrhom da pribavi neovisno strukovno mišljenje o nastaloj šteti, fer cijeni, vrijednosti, naknadi štete i imovinskim odnosima za specifične pravne slučajeve i na drugim područjima pravne profesije, uključujući i one koji su predmet odgovornosti i obveza, vlasničkih diskvalifikacija i prekida ugovora.

U kazneno-pravnim istraživanjima forenzični računovođe proučavaju i analiziraju složene poslovno-financijske transakcije poput manipulacija na tržištima kapitala te samim time korisnici usluga uz državu mogu biti i i vlasnici društava te općenito privatni i javni sektor.

„Usluge pružamo državnim službama, sudovima, odvjetnicima i privatnom sektoru. Smatram da je dogogodišnje iskustvo u području poreznog savjetništva, kombinirano na sudskim vještačenjem i forenzikom, odličan spoj koji garantira kvalitetu“, zaključuje Antičić.

Forenzika Prima utemeljena je 2012. godine s ciljem pružanja usluga porezne forenzike i  drugih srodnih usluga, a koje nije moguće pružati kroz javno trgovačko društvo čiji je partner a  zbog ograničenja  u Zakonu o poreznom savjetništvu. Novo društvo se, uz forenziku, bavi  i poslovima revizije, procjene vrijednosti društava, sudskim vještačenjima te za sve navedeno posjeduje neophodne licence. Društvo za potrebe svojih klijenata pruža i management savjetovanje te specijalizirano savjetovanje u restrukturiranju organizacije računovodstveno-financijskih sektora. Osnivačica tvrtke Forenzika Prima – Diana Antičić,  partnerica je u javnom trgovačkom društvu za porezno savjetništvo Antičić – Jakovljević – Kušeta te ujedno i članica  Europske mreže žena ambasadorica poduzetništva.

Komentari (6)
Pogledajte sve

Ako nije radila sa Miroslavom i Ivom te njihovom revizoskom kucom nema neke reference….. Inace sretno joj bilo u radu koji ce sigurno biti obiljezen strucnoscu i profesionalizmom ukoliko joj dozvole!?

Kolega “kor”, zaista ne znam koji je tvoj motiv cjeniti gđu. Dianu Antičić, kao što i sam kažeš da je ne poznaješ, kada sam osobno upoznao njezine moralne i poslovne vještine uz neposrednu suradnju u poreznim nadzorima i vođenju računovodstva za tvrtke za što nije bila ovlaštena jer su dvije profesije nespojive?

Osobno podučavam financije i računovodstvo stotine polaznika mjesečno i znam što prolazi a što ne i tko prodaje maglu a tko sve komercijalizira.

Ako ćemo staviti pod povećalo rač.forenzičara, to je program koji je izmišljen i nije verificiran pri Ministarstvu te nema nikakvu težinu kao i savjeti tih samozvanih forenzičara, nikakvu odgovornost za štetu svojim savjetima.

Ako ćemo realno i po fer vrijednosti valorizacije, tada trebamo biti spremni prihvatiti i drugo mišljenje, zar ne?

…”bogatom iskustvu i ovlaštenjima za rad, koja uz poslovnu zajednicu priznaju i pravosudne institucije…”

…čitaj imati veze sa sudom,obično predsjednikom Županijskog suda,koji ti daje posao…

…stručnjakinja za poreznu forenziku…pa nek gđa rekne po kojim propisima je to postala…ili si je sama dala takvu kvalifikaciju…

…čitaj,radi se o poreznim ili računovodstvenim savjetnicima boljim ili lošijim ko i u svakom poslu…

…eto nemaju svi priliku da se reklamiraju…[emo_zloban]

@kor
Jesam fulal celu godinu (loptu), ali bogami, ti si fulal celi milenij (fudbal)
[emo_namigusa]

New Report

Close