Norveški mirovinac ostvario rezultat za pamćenje, kako su prošli naši?

Autor: Tomislav Pili , 27. siječanj 2022. u 11:25
FILE PHOTO: Nicolai Tangen, chief executive officer of Norges Bank Investment Management (NBIM), speaks at a public event held at Trinity Church in Arendal, southern Norway, August 17, 2021. REUTERS/Gwladys Fouche/File Photo

Fond koji upravlja s nevjerojatnih 1,3 bilijuna dolara imovine za prošlu godinu ostvario je prinos od 14,5 posto

Norveški državni mirovinski fond, poznatiji pod kolokvijalnim nazivom Naftni fond, za prošlu je godinu ostvario jedan od najboljih rezultata u svojoj 25-godišnjoj povijesti, ponajviše zahvaljajući skoku vrijednosti tehnoloških dionica u njegovom portfelju. Kako prenosi Reuters, najveći fond na svijetu koji ulaže prihode od nafte radi financiranja budućih mirovina Norvežana lani je ostvario dobit od ulaganja od 1,58 bilijuna kruna, odnosno 177 milijardi dolara. To je druga najviša godišnja dobit u povijesti fonda osnovanog 1996. godine. Bolji rezultat od 1,69 bilijuna kruna ostvaren je 2019. godine.

Fond koji upravlja s nevjerojatnih 1,3 bilijuna dolara imovine time je za prošlu godinu ostvario prinos od 14,5 posto što je za 0,74 postotnih bodova više od rasta mjerila kojim fond ocjenjuje svoju uspješnost. “Dobar rezultat ostvaren je uglavnom zbog vrlo snažnog rasta dioničkih tržišta kroz godinu”, kazao je čelnik fonda Nicolai Tangen u priopćenju. “Dobri prinosi ostvareni su u svim sektorima, ali posebice su dobru izvedbu imali tehnološki i financijski sektor”, dodao je Tangen.

Tehnološke dionice u portfelju fonda donijele su prinos od 30,2 posto. Naftni fond drži dionice približno 9100 kompanija u svijetu, posjedujući 1,4 posto svih uvrštenih dionica na svjetskim burzama. Osim toga, ulaže i u obveznice, nekretnine te infrastrukturu obnovljivih izvora energije. Lanjski rezultat norveškog mirovinskog diva u skladu je s rezultatima koje su ostvarili i hrvatski obvezni mirovinski fondovi u kategoriji A, ponajviše izloženoj dionicama. Podsjetimo, prema podacima Udruge društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava (UMFO), u kategoriji A ostvaren je prosječan prinos od 13,52 posto, odnosno 7,78 posto od osnivanja.

Pri tome su PBZ/CO i Erste Plavi ostvarili 16,15, odnosno 14,81 posto prinosa, a Raiffeisen i AZ 11,45 te 10,82 posto.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close