Neslužbeno: AZ dobrovoljni fondovi prodali veliki paket Podravkinih dionica

Autor: Tomislav Pili , 15. rujan 2023. u 19:00
14.09.2022., Koprivnica - Otvorenje novouredjene zgrade Podravke nakon temeljite obnove i kompletne rekonstrukcije. Radovi na obnovi poceli su lani u listopadu, a vrijedni su 88 milijuna kuna. Photo: Damir Spehar/PIXSELL

Najvjerojatnije se radi o kraćenju pozicije s obzirom da je cijena dionice posljednjih mjeseci značajno narasla

Slatke muke mirovinskih fondova – zbog velikog skoka cijene Podravke tijekom ove godine prisiljeni su prodavati dio dionica kako bi održali zakonska ograničenja. Trgovanje na Zagrebačkoj burzi u petak obilježila je četiri milijuna eura “teška” transakcija dionicama koprivničke prehrambene kompanije što je odmah privuklo pažnju promatrača burzovnih zbivanja.

Konkretno, radilo se o 29.000 dionica koje su vlasnika promijenile u dvije transakcije – jednoj od 14.522 dionice dok je drugi paket brojao 14.492 dionice. Inače, ukupan promet Podravkom u petak je dosegao 4,54 milijuna eura. Ovako veliki dnevni promet tom dionicom burzovna statistika ne pamti još od kraja 2016. godine.

Ovako značajne pakete mogu ponuditi na prodaju samo veliki institucionalni ulagači, poput mirovinskih fondova. Kako neslužbeno doznajemo, prodavatelj ovako velikog paketa upravo je jedan od mirovinaca, AZ, koji je te dionice prodao iz portfelja svojih dobrovoljnih mirovinskih fondova (kolokvijalno, III. stupa). AZ dobrovoljni mirovinski fondovi o tome će izvijestiti javnost, sukladno zakonskoj obvezi, u ponedjeljak putem Zagrebačke burze.

Financijski stručnjaci koje smo pitali za tumačenje ovog poteza mirovinskih fondova ocjenjuju kako se najvjerojatnije radi o kraćenju pozicije s obzirom da je cijena Podravkine dionice posljednjih mjeseci značajno narasla. “Vjerojatno se radi o internim usklađivanjima kako ne bi trebali mijenjati profil rizičnosti fonda”, kazao nam je jedan analitičar koji je želio ostati anoniman. Iako se nominalno radi o popriličnom paketu, za standarde mirovinskih fondova to ipak nije bio krupan zalogaj – približno 0,45 posto udjela. Za ilustraciju, prema podacima s kraja lipnja, AZ Profit dobrovoljni mirovinski fond od 322 milijuna eura imovine pod upravljanjem, 3,45 posto držao je u dionicama Podravke, kao vodećem dioničkom ulaganju tog fonda.

Drugo važno pitanje – tko je kupio AZ-ov paket – bit će poznato u utorak kad se transakcija proknjiži u Središnjem klirinško depozitarnom društvu. Uobičajeni “sumnjivci” mogli bi biti ostali mirovinski fondovi te Mesna industrija Braća Pivac koja dionice Podravke marljivo prikuplja i dogurala je do 8. mjesta najvećih dioničara sa 5,2 posto udjela.

Samo tijekom ove godine cijena Podravke na burzi skočila je više od 66 posto i trenutno iznosi 140 eura. Upravo skoku ove dionice indeks CROBEX može ponajviše zahvaliti ovogodišnji rast od gotovo 26 posto.

 

 

Komentirajte prvi

New Report

Close