Lovac postao lovina: Obitelj Varga izlazi iz vlasničke strukture Čakovečkih mlinova

Autor: Jadranka Dozan , 27. rujan 2023. u 12:09
Foto: Pixsell

Grupu Čakovečki mlinovi čine prehrambeni i maloprodajni dio, s tim da glavninu prihoda od prodaje nosi segment trgovine; lani je to bilo 1,2 od ukupno 1,4 milijarde kuna prodajnih prihoda

Obitelj Varga, dugogodišnji ključni dioničari Čakovečkih mlinova, odlučila je prodati glavninu dionica koje je do prije nekoliko dana držala u svojim rukama. A u ulozi pojedinačno najvećih dioničara sada je obitelj Plodinec preko svoje tvrtke Mlin i pekare (MIP). Budući da su kao novi vlasnici 24,78 posto dionica čakovečke kompanije s mirovinskim fondovima koji zajedno drže 40-ak posto udjela sklopili ugovor o uređenju međusobnih odnosa, ovaj tjedan obznanili su nastanak obveze objave ponude za preuzimanje. Sve u svemu, za četiri, pet ili šest mjeseci, koliko bi moglo potrajati do okončanja tog procesa s obzirom na propisane regulatorne zahtjeve, vlasnici sisačkog MIP-a će, prema svemu sudeći, i “službeno” postati i većinski vlasnici Čakovečkih mlinova, a što već otprije jesu i u Zagrebačkim pekarnama Klara.

Ne tako davno mnogo izglednijim činio se obrnuti scenarij – da čakovečka prehrambeno-trgovačka kompanija kao veći tržišni igrač kupi sisačku. Uz ostalo, na to je upućivao i snažan financijski potencijal odnosno činjenica da je kompanija praktično bez (neto) duga. “U konačnici se stvari prije ili kasnije svedu na to da si ili lovac ili lovina”, prokomentirao je nakon burzovne objave vijesti jedan burzovni profesionalac. Da nakon nekoliko ranije realiziranih preuzimanja u trgovačkom segmentu stvari idu u smjeru Čakovečkih mlinova kao “lovine” šuškalo se još proljetos, kad su u ulozi najizglednijeg pretendenta uglavnom spominjane Zagrebačke pekarne Klara.

60 milijuna eura

približna je vrijednost cijele operacije računa li se već stečeni udjel i sve dionice na koje će se odnositi ponuda preuzimanja (no, u praksi je puni odaziv rijetkost)

Nakon što je u ponedjeljak objavljena informacija o nastanku obveze objave ponude preuzimanja, jučer su iz Čakovečkih mlinova Zagrebačkoj burzi proslijedili i obavijest o promjeni u glasačkim pravima, prema kojoj su Stjepan i Ružica Varga prodali MIP-u spomenutih 24,78 posto udjela (Stjepan Varga zadržao je tek 1,75 posto), ali zasad se ne zna po kojoj cijeni. U investicijskoj zajednici računa se da ona ne odstupa značajnije od trenutne burzovne cijene, a ona nije znatno viša od 10,50 eura s koliko je zaključen prošli tjedan. I u jučerašnjem trgovanju nije premašivala 11 eura. Uz pretpostavku da je to približno i cijena koju su Plodinci, odnosno MIP, platili Vargama, te da istu cijenu ponude i za preostalih oko 35 posto dionica u rukama manjinskih dioničara (bez mirovinaca s kojima su u zajedničkom djelovanju), cijela operacija preuzimanja hipotetski bi mogla težiti ukupno 60-ak milijuna eura.

Mimo već ugovorene kupoprodaje četvrtine udjela i dionica u vlasništvu mirovinaca kao partnera u zajedničkom djelovanju, to podrazumijeva iznos bankarske garancije koji se mora osigurati za sve preostale dionice, neovisno o tome hoće li se svi preostali dioničari (njih tristotinjak ili nešto više) i odazvati na ponudu, što obično, iz raznih razloga, nije slučaj.

Nije mali zalogaj

Kako bilo, ni npr. desetak milijuna eura manja vrijednost cijele operacije za Mlin i pekare nije mali zalogaj. Ali kad je riječ o financijskoj konstrukciji, sama činjenica da iza sebe imaju i mirovinske fondove svakako je olakotna okolnost. S druge strane, mirovincima očito odgovara da kompanija u vlasničkoj strukturi dobije investitore iz branše koji upravljački pokazuju veću energiju i ambicije nego što su posljednjih godina pokazivali Varge na čelu sa “seniorom” Stjepanom čijom odlukom o prodaji je zaključeno i pitanje smjene generacija.

Pred obitelji Josipa Plodinca i MIP-om sad su pripremne aktivnosti za preuzimanje, uključujući ishođenje prethodne suglasnosti Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN), kao i podnošenje zahtjeva Hanfi za objavljivanje ponude za preuzimanje.

Grupu Čakovečki mlinovi čine prehrambeni i maloprodajni dio. S tim da trgovački segment nosi znatno veći dio prihoda. U okviru tog segmenta Čakovečkih mlinova danas posluju trgovački lanci Trgovina Krk, Trgocentar Virovitica i Radnik Opatija. Prošle godine Trgovini Krk pripojen je Trgostil. Približno 30-ak posto prodajnih površina međimurske grupe locirano je na obali.

Kompanija je 2022. ostvarila oko 1,4 milijarde kuna prodajnih prihoda, što je u odnosu na godinu prije bilo povećanje za 7,5 posto, a ukupnim prihodima prvi put je premašila 1,5 milijardi kuna. Od ukupnih prodajnih prihoda glavnina, oko gotovo 1,2 milijarde, došla je iz poslovnog područja trgovine. Pritom je normalizirana EBITDA Grupe povećana za više od četvrtine, na 103 milijuna kuna, a iskazana neto dobit gotovo je udvostručena.

Mlinovi bez dugova

Iskazanih 53,3 milijuna kuna neto dobiti predstavlja, naime, povećanje za čak 93 posto u odnosu na godinu prije. Time je neto profitna marža povećana s 2,2 na 3,9 posto.

Čakovečki mlinovi praktično nemaju dugova. Točnije, dugoročnih kredita nemaju, kratkoročni su krajem prošle godine iznosili 31,5 milijuna kuna, a obveze po najmovima 28 milijuna, no istodobno je godina zaključna sa 71 milijun kuna danih zajmova i depozita te 48 milijuna kuna na stavci novca u banci i blagajni. Dakle, godinu su zaključili su s gotovo 48 milijuna kuna “neto” novca.

Poslovanje sisačke tvrtka Mlin i pekare također obuhvaća i prehrambeni (mlinsko-pekarski) i maloprodajni biznis u okviru kojega ima više od 250 prodavaonica u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj.

Prošlu godinu MIP je zaključio s 1,14 milijardi kuna ukupnih prihoda, što je u odnosu na godinu prije 13,8 posto više, uz rashode od 1,1 milijardu kuna. Konsolidirana neto dobit MIP-a za 2022. iznosila je 34,2 milijuna kuna. Sisačka kompanija na kraju prošle godine imala je 37 milijuna kuna dugoročnih obveza prema bankama i financijskim institucijama i 80 milijuna kratkoročnih,s tim da je istodobno na poziciji novca u banci i blagajni imala 30 milijuna kuna

Komentirajte prvi

New Report

Close