Jedan od najpodcjenjenijih poslova: Uz znanje iz ovog područja moguće je zaraditi preko 91 tisuću eura godišnje

Autor: Poslovni.hr , 09. prosinac 2023. u 09:10
FOTO: Pixabay

Kako se brojne tvrtke suočavaju sa sve više cyber napada, tako raste i potražnja za stručnjacima iz cyber sigurnosti koji tvrtke mogu kvalitetno zaštiti od internetskog kriminala

Jedan od najbrže rastućih poslova u SAD-u je borba protiv kriminala na internetu. Kako sve više kompanija svoje poslovanje prebacuje online, cyber napadi su u drastičnom porastu. FBI je uočio porast od čak 300 posto u prijavama cyber zločina od početka pandemije koronavirusa.

Kako prijetnje od cyber napada rastu, tako raste i potreba za stručnjacima iz cyber sigurnosti. Štoviše, američki Zavod za statistiku rada predviđa da će broj poslova u području kibernetičke sigurnosti porasti 32 posto u idućem desetljeću — puno brže od prosjeka za druga zanimanja, piše CNBC.

U SAD-u u ovom trenutku postoji gotovo 600 000 nepopunjenih radnih mjesta u području kibernetičke sigurnosti, a na globalnoj razini taj broj se penje na visokih 3,5 milijuna, tvrdi Lisa Gevelber, Googleova glavna marketinška direktorica za američko tržište. Prema njezinoj procjeni kibernetička sigurnost je jedan od najpodcjenjenijih poslova.

Mnogi pretpostavljaju da je to područje u koje se teško probiti, jer se radi o visoko specijaliziranoj, tehničkoj ulozi, objašnjava ona, ali ono što ne shvaćaju je da nije potrebna diploma prvostupnika za dobro plaćeni posao u tom području, a uz to je sigurnost posla visoka.

“Poslodavci se zaista bore pronaći ljude koji se osjećaju ugodno radeći u kibernetičkoj sigurnosti, ali postoji nevjerojatna potreba i potražnja za ljudima s tim vještinama”, kaže Gevelber.

To je jedan od razloga zašto je Gevelber 2017. osnovala Grow with Google, inicijativu tehnološkog diva za razvoj vještina. Mrežni program pruža lekcije i certifikate za tražene vještine kao što su kibernetička sigurnost i analitika podataka. Certifikat kibernetičke sigurnosti može se dovršiti za samo tri mjeseca i košta 44,83 eura mjesečno.

Drugi fakulteti i organizacije, uključujući Amazon Web Services, Sveučilište Columbia i Sveučilište Pennsylvania, nude usporedive certifikate kibernetičke sigurnosti.

Kako dobiti posao u cyber sigurnosti?

Za većinu poslova u cyber sigurnosti potrebna je barem završena srednja škola, kao i završena online obuka. Neki od najpopularnijih poslova u kibernetičkoj sigurnosti uključuju sigurnosne inženjere, analitičare kibernetičke sigurnosti i sigurnosne arhitekte. Iako se svakodnevne odgovornosti razlikuju za svaku ulogu, temeljne vještine su gotovo identične, naglašava Gevelber.

Stručnjaci za kibernetičku sigurnost bave se procjenom rizika, rješavanjem problema, praćenjem unutarnjih i vanjskih prijetnji i radom unutar IT infrastrukture organizacije. Stručnjak za kibernetičku sigurnost, blisko surađuje s ljudima u drugim odjelima, stoga je važno da je  prilagodljiv i može učinkovito komunicirati i objasniti svoja otkrića drugima, dodaje ona.

Treba se pobrinuti se da te tehničke i meke vještine – kao i svi certifikati – budu na prvom mjestu i u središtu  životopisa. jer je to najvažniji korak koji možete poduzeti u traženju posla u kibersigurnosti, kaže Gevelber.

Visoke plaće i mogućnost rada od doma

Stručnjaci za kibernetičku sigurnost potrebni su u svim industrijama, ali posebno su traženi u financijskom sektoru, zdravstvu i vladi, tvrdi Gevelber. Tvrtke kao što su American Express i Colgate-Palmolive izravno su zaposlile diplomante Googleovog programa certifikata kibernetičke sigurnosti, dodaje ona.

Prosječna plaća za mnoge poslove u području kibernetičke sigurnosti premašuje 91.490 eura (godišnje). Prema BLS-u, prosječna plaća za analitičare kibernetičke sigurnosti iznosi 102.468 eura, dok je prosječna plaća za menadžere kibernetičke sigurnosti 150.107 eura.

Na tržištu postoje i deseci poslova kibernetičke sigurnosti na daljinu, od kojih su neki plaćeni i do 182.980 eura godišnje.

“Kibersigurnost je uzbudljivo područje s puno prilika za rast. Tvrtke jednostavno ne mogu dovoljno brzo popuniti ova radna mjesta’’, zaključuje Gevelber.

Komentirajte prvi

New Report

Close