Ingrina vijest da ne može platiti obveze srozala joj cijenu na 5,19 kn

Autor: Poslovni.hr , 24. siječanj 2012. u 17:50

Redovan promet Zagrebačke burze danas je iznosio 10,3 milijuna kuna, a vrijednost dioničkog indeksa Crobex pala je za 0,52 posto, na 1.715,67 bodova.

Specijalizirani indeks Crobex10 trgovanje je završio na 963,62 boda, što je smanjenje u odnosu na jučer za 0,64 posto. Najveći promet imala je danas dionica Ine, 1,6 milijuna kuna, a zadnja joj se cijena nije mijenjala i ostala je na 3.750 kuna. U danu u kojem je Ingra izvijestila da ne može isplatiti dospjele obveze prema vlasnicima svojih komercijalnih zapisa, cijena te dionice zabilježila je izrazitiji pad cijene, za 18,91 posto, na 5,19 kuna, uz promet od 1,4 milijuna kuna. Inače, dionicom Ingre do podneva je Zagrebačka burza obustavila trgovanje jer ta kompanija nije do jutros Središnjem klirinškom depozitarnom društvu (SKDD) doznačila sredstva za isplatu glavnice komercijalnog zapisa koja danas dospijeva. Ingra je izvijestila Hanfu i Zagrebačku burzu da nije u mogućnosti iskupiti 13. tranšu komercijalnih zapisa u nominalnom iznosu od 4,04 milijuna eura. Pritom su iz Ingre skrenuli pažnju da dospjela dugovanja Republike Hrvatske, Grada Zagreba i državnih poduzeća prema Ingri premašuju 45 milijuna kuna.

Među milijunaše danas su se uvrstile još dionice HT-a sa 1,4 milijuna kuna i povlaštena dionica Adris grupe s oko 1,1 milijun kuna prometa. Dionici HT-a cijena je pala za 0,10 posto, na 240,50 kuna, dok se zadnja cijena dionice Adrisa nije mijenjala i ostala je na 217,49 kuna. Blizu milijunskom prometu je dionica Ericssona Nikole Tesle sa 905 tisuća kuna, a cijena joj je porasla za 0,91 posto, na 1.110 kuna. Redovnom dionicom Croatia osiguranja ostvareno je 656 tisuća kuna prometa, uz rast cijene za 6,78 posto, na 4.250 kuna. Taj se rast cijene vjerojatno može pripisati medijskim špekulacijama da bi tu osiguravajuću kuću mogao preuzeti Adris. Među trgovanijim dionicama, cijena je pala dionicama Jadranskog naftovoda za 1,11 posto, Atlantske plovidbe za 1,44 posto, Leda za 1,60 posto, itd. Pad cijene za 4,76 posto, na 2,00 kuna, uz promet od 46 tisuća kuna, zabilježila je dionica Magme. Iz Magme su danas putem Zagrebačke burze izvijestili o odgodi izvanredne glavne skupštine koja je bila sazvana za 30. siječnja te najavili da će nova biti ponovno sazvana redovnim putem.

(Hina/pd)

Komentari (4)
Pogledajte sve

I dok iz Ingre poručuju da je sve u redu i da svakodnevno kontaktiraju s vjerovnicima, krugovi bliski mirovinskim fondovima i bankama tvrde da samo razmatraju što će im biti daljnji koraci. Iz Ingre tvrde da bi mogli izdati nove komercijalne zapise ili iskupiti vlastite, ovisno o tijeku pregovora s vjerovnicima, a iz mirovinskih fondova tvrde da će samo razmisliti koje će korake napraviti u naplati svojih potraživanja.

Opcije su brojne, pa se tako može postići dogovor vjerovnika ili dužnika ili će vjerovnici sudski tražiti isplatu svojih potraživanja što bi moglo dovesti i do stečaja tvrtke. Iz financijske industrije tvrde da će nemogućnost isplate komercijalnih zapisa otežati daljnje zaduživanje Ingre jer je na ovaj način narušeno povjerenje budućih investitora.

Tajnovite lokacije

U Ingri logično šire optimizam i tvrde da će vjerovnici i dalje vjerovati Ingri, naglašavajući da su dosad, pa i u ovom slučaju, pokazivali razumijevanje za probleme. A oni su za Ingru, kao i za ostatak građevinskog sektora, počeli udarom svjetske financijske krize u Hrvatskoj 2008. godine. Od tada je Ingra zapadala u sve veće probleme, a oni su kulminirali u drugoj polovini 2010. godine, kada je Uprava vjerovnicima, a to su banke i mirovinski fondovi, zbog nemogućnosti drukčije isplate potraživanja ponudila pretvaranje ukupno 283 milijuna kuna u dionice.

Prema posljednjim informacijama, na zamjenu dionica pristao je dio dobavljača i Ingrinih podizvođača čime je Ingra smanjila dug za 150 milijuna kuna. Ingra je u istoj godini zabilježile 36 milijuna kuna gubitka, a u prvih devet mjeseci prošle godine zabilježila gubitak od 48 milijuna kuna, što je 12 milijuna kuna više nego u istom razdoblju prošle godine. Ingra u posljednje vrijeme objavljuje i nove poslove u inozemstvu, čije lokacije često drži tajnovitima, najavljujući veći zaokret prema inozemstvu, pogotovo veliki povratak na svoje tradicionalno tržište u Africi. S obzirom na stanje u hrvatskoj građevini, takvih poslova trebat će što više ako se iz velikih problema misli izvući cijeli sektor, čija je sudbina zbog velikih dugova u rukama ponajviše financijskog sektora.

09.43 Na rubu: Ingra ne plaća dug, Magmu ulagači već otpisali

New Report

Close