Ingrina vijest da ne može platiti obveze srozala joj cijenu na 5,19 kn

Naslovnica Forum Komentari članaka Ingrina vijest da ne može platiti obveze srozala joj cijenu na 5,19 kn

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

Evo je tek izgleda početak MUKA gređevinara,
ako se ne pronađu sredstva-neki bi mogli završiti u stečaju,
Treutna TA,na dulje vrijeme nije obećavajuća za ZSE.

09.43 Na rubu: Ingra ne plaća dug, Magmu ulagači već otpisali

Tajnovite lokacije

U Ingri logično šire optimizam i tvrde da će vjerovnici i dalje vjerovati Ingri, naglašavajući da su dosad, pa i u ovom slučaju, pokazivali razumijevanje za probleme. A oni su za Ingru, kao i za ostatak građevinskog sektora, počeli udarom svjetske financijske krize u Hrvatskoj 2008. godine. Od tada je Ingra zapadala u sve veće probleme, a oni su kulminirali u drugoj polovini 2010. godine, kada je Uprava vjerovnicima, a to su banke i mirovinski fondovi, zbog nemogućnosti drukčije isplate potraživanja ponudila pretvaranje ukupno 283 milijuna kuna u dionice.

Prema posljednjim informacijama, na zamjenu dionica pristao je dio dobavljača i Ingrinih podizvođača čime je Ingra smanjila dug za 150 milijuna kuna. Ingra je u istoj godini zabilježile 36 milijuna kuna gubitka, a u prvih devet mjeseci prošle godine zabilježila gubitak od 48 milijuna kuna, što je 12 milijuna kuna više nego u istom razdoblju prošle godine. Ingra u posljednje vrijeme objavljuje i nove poslove u inozemstvu, čije lokacije često drži tajnovitima, najavljujući veći zaokret prema inozemstvu, pogotovo veliki povratak na svoje tradicionalno tržište u Africi. S obzirom na stanje u hrvatskoj građevini, takvih poslova trebat će što više ako se iz velikih problema misli izvući cijeli sektor, čija je sudbina zbog velikih dugova u rukama ponajviše financijskog sektora.

I dok iz Ingre poručuju da je sve u redu i da svakodnevno kontaktiraju s vjerovnicima, krugovi bliski mirovinskim fondovima i bankama tvrde da samo razmatraju što će im biti daljnji koraci. Iz Ingre tvrde da bi mogli izdati nove komercijalne zapise ili iskupiti vlastite, ovisno o tijeku pregovora s vjerovnicima, a iz mirovinskih fondova tvrde da će samo razmisliti koje će korake napraviti u naplati svojih potraživanja.

Opcije su brojne, pa se tako može postići dogovor vjerovnika ili dužnika ili će vjerovnici sudski tražiti isplatu svojih potraživanja što bi moglo dovesti i do stečaja tvrtke. Iz financijske industrije tvrde da će nemogućnost isplate komercijalnih zapisa otežati daljnje zaduživanje Ingre jer je na ovaj način narušeno povjerenje budućih investitora.

New Report

Close