Hrvatska tehnologija razminirati će žitna polja u Ukrajini

Autor: Darko Bičak , 27. listopad 2022. u 11:27
Prezentacija opreme za razminiravanje Ukrajincima u Dok-Ingu Foto: Dok-Ing

Delegacija Ukrajine posjetila je jučer zagrebačku tvrtku DOK-ING koja je globalni lider u razvoju autonomnih sustava za razminiranje i rudarstvo te iskazali interes za ovim strojevima

Hrvatska se često i u globalnim okvirima spominje kao primjer koji bi mogao pomoći Ukrajini barem u dva segmenta – mirnoj reintegraciji okupiranih područja te razminiranju. I dok prvo ovisi o visokoj politici i globalnom balansu snaga, razminiranje je više pitanje tehnike i organizacije.

Hrvatska tvrtka DOK-ING, svjetski lider u razvoju i proizvodnji robotskih i autonomnih sustava i opreme za posebne namjene, prezentirala je i demonstrirala jučer robotske sustave za humanitarno razminiranje i vojnu inženjeriju predsjedniku Vrhovne Rade Ukrajine Ruslanu Stefančuku. Ova prezentacija i demonstracija organizirana je u vidu potreba Ukrajine za protuminskim djelovanjem kao posljedice ratnog djelovanja na njenom teritoriju. Također, DOK-ING je pokazao svoje strojeve za zaštitu kritične infrastrukture zbog nedavnih napada agresora na kritičnu infrastrukturu Ukrajine. DOK-ING zajedno s hrvatskom državom nudi svoja iskustva u procesu protuminskog djelovanja u čemu je prepoznata kao vodeći ekspert u Europskoj uniji.

“Hrvatska je lider u tehnici razminiranja. Mi trenutno tražimo nekoga tko bi nam pomogao očistiti teritorij Ukrajine od mina. Osobito cijenimo razinu stručnosti Hrvatske koja ima 30 godina iskustva u razminiranju. Zato želim pohvaliti prezentaciju i demonstraciju te smatram da Hrvatska može jako puno ponuditi za razminiranje teritorija Ukrajine. Nama u Ukrajini potrebna je najmodernija tehnika razminiranja, a iza te tehnike uvijek stoje ljudi.”, naglašava Ruslan Stefančuk, predsjednik Vrhovne Rade Ukrajine, uz zahvale prijateljima iz Hrvatske i napomene kako se nada da će ukrajinski teritorij u što kraćem vremenu biti vraćen narodu kako bi mogli nastaviti s normalnim socijalno-gospodarskim aktivnostima zemlje.

„Tvrtka DOK-ING, lider na međunarodnom tržištu s više od 80% tržišnog udjela svjetskog tržišta strojeva za humanitarno razminiranje i vojnu inženjeriju je pouzdani partner s jedinstvenim iskustvom u razminiranju. Spremni smo ponuditi našu ekspertizu Ukrajini, a naposljetku i proizvode hrvatske sigurnosno obrambene industrije koji su nastali na obrani svoga teritorija.” naglašava Marijo Grgurinović, Predsjednik Uprave DOK-ING-a te nadodaje: “Ponosni smo što je upravo naš MV-4 stroj najprodavaniji svjetski robotski sustav za humanitarno i vojno razminiranje poslužio u misijama uklanjanja mnogih eksplozivnih naprava u brojnim zemljama diljem svijeta. Drugi stroj iz portfelja strojeva za razminiranje MV-10 je jedinstveni stroj koji koristi dvostruki specijalni alat za protuoklopne mine. Našim strojevima upravlja operater sa sigurne udaljenosti putem daljinskog upravljača štiteći ljudske živote što je u skladu s našim motom ‘Ne šalji čovjeka da radi posao stroja’. Spremni smo pomoći Ukrajini u razminiranju teritorija koji je procijenjen na oko 200.000 kvadratnih kilometara“.

Komentirajte prvi

New Report

Close