Hoće li se napojnica konobaru moći uskoro platiti i karticom?

Autor: Darko Bičak , 30. siječanj 2023. u 09:11
Hoće li se uskoro napojnica moći platiti i karticom. Ilustracija Foto: Neva Zganec/PIXSELL

Upravo se obilježava dvije godine od pokušaja fiskalnog reguliranja napojnica u Hrvatskoj, i dalje bez ikakvih rezultata

Ovih dana se obilježava dvije godine od kad su ugostiteljska udruženja s ministrom financija Zdravkom Marićem otvorila tema o potrebi uvođenja napojnice u sustav fiskalizacije. Kako naglašavaju iz Udruženja ugostiteljskih djelatnosti Hrvatske gospodarske komore, dvije godine kasnije u pripremi su zakonodavnog prijedloga i razgovaraju o datumu stupanja na snagu. “Od 29. siječnja 2021. kada su ugostitelji dobili zeleno svjetlo za formiranje radne skupine s Poreznom upravom, uslijedilo je više konstruktivnih sastanaka na kojima se detaljnije analiziralo pitanje poreznog tretmana napojnica te potrebne izmjene postojećeg zakonodavnog okvira“, izjavila je Jelena Tabak, predsjednica Udruženja ugostiteljskih djelatnosti HGK.

U Udruženju ističu kako je u mandatu ministra Primorca, napokon odlučeno da inicijativa i prijedlog ugostitelja idu u provedbu, što će postati svjetskim presedanom u korist radnika u ugostiteljstvu. Naime, napojnica trenutno nije niti prepoznata kao pojam u hrvatskom zakonodavstvu te se, naplaćena elektronskim putem, tretira jednako kao osnovni dohodak. Uvođenjem napojnice u porezni sustav, napojnica postaje neoporezivi primitak do određenog iznosa na godišnjoj razini. Sav primitak od napojnice preko dogovorenog neoporezivog praga, oporezivati će se kao drugi dohodak, a da se izbjegne opasnost od zlouporabe neoporezivih primitaka. Oporezivanje drugog dohotka, svakako je povoljnija opcija za sve dionike nego trenutna situacija, no u Udruženju ugostiteljskih djelatnosti HGK, ističu kako je još potrebno definirati godišnji neoporezivi limit i uputiti zakonske izmjene triju zakona u proceduru.

“Ovakav tretman napojnica direktno će podizati osobni bonitet radnika u ugostiteljstvu, olakšati način naplate napojnica karticama, te zasigurno povećati sam iznos napojnica. U trenutku kada svugdje u Europi i svijetu bilježimo izniman deficit radne snage u ugostiteljstvu, ovakvim poreznim tretmanom napojnice Republika Hrvatska postaje predvodnica pozitivne prakse naplate napojnica te ne samo da će to značiti zadržavanje radne snage u ugostiteljstvu i uslužnim djelatnostima, već će i potaknuti dodatna zapošljavanja u sektoru. Sa strane ugostitelja, jedini nedostatak predviđenog rješenja je što njegova primjena neće stupiti na snagu već ove godine“, zaključila je Tabak.

Komentirajte prvi

New Report

Close