Evo koja je cijena cjepiva protiv Covida-19 odobrenih u EU

Autor: Darko Bičak , 03. svibanj 2021. u 09:04
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Najskuplji su američka Moderna te američko-njemački Pfizer-BioNTech, a najjeftinija britansko-švedska AstraZeneca-Oxford

Iako na vrhuncu trećeg vala globalne pandemije Covida-19, u situaciji kad i u Hrvatskoj svakodnevno imamo tisuće novozaraženih te desetke umrlih, cijena cjepiva protiv korone pada u drugi plan, činjenica je da se radi o velikom rasponu. Svi stručnjaci se slažu da su sva odobrena cjepiva u EU više ili manje jednako kvalitetna, razlikuju se u detaljima, svejedno u oči upada velika razlika u cijeni. Tako je stručni portal za prirodne znanosti Biospace napravio komparativnu analizu cjepiva sa svim njihovim bitnim karakteristikama i cijenama.

Kako se radi o izvanrednoj situaciji, i na ovom portalu upozoravaju da cijene nabave, koje su često tajne, mogu varirati ovisno o ugovoru koje imaju naručitelj i dobavljač te o pregovaračkoj snazi jedne ili druge strane. Tako na Biospace-u ističu da se cjepivo Pfizer-BioNTech prodaje po srednjoj cijeni od 19,5 dolara po dozi, za količinu do 100 milijuna doza, a onda cijena pada. Moderna se prodaje za 25 do 37 dolara po dozi, a AstraZeneca-Oxford u rasponu od 2,15 do 5,25 dolara – najnižu cijenu je ispregovarala EU. Johnson&Johnson prodaje svoje cjepivo brenda Janssen Covid-19 vaccine po 10 dolara za dozu. Treba spomenut da je ovo i jedino cjepivo koje se daje u jednoj dozi dok sva ostala, barem Zapadna cjepiva, idu u dvije doze, dok se za ona kineska preporučuju i tri doze.

Iako rusko cjepivo Sputnik V u EU nije službeno odobreno, neke zemlje poput Slovačke i Mađarske ga već koriste, a mnoge druge ozbiljno razmišljaju o tome. Prema ovom izvoru standardna cijena Sputnika V je 10 dolara za dozu. Kineski Sinovac Biotech, koji je jako popularan u našoj regiji jer ga u velikoj količini nabavlja Srbija, a izravno ili posredno i Crna Gorea, Makedonija te BiH, ima redovnu cijenu od 30 dolara po dozi.

Komentirajte prvi

New Report

Close