Europska investicijska banka financijski pomaže Splitu, građani će vraćati zajam kroz doprinose

Autor: Poslovni.hr/Hina , 01. veljača 2024. u 14:09
Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL

U ime Grada Splita ugovor je potpisao gradonačelnik Ivica Puljak. 

Europska investicijska banka (EIB) je ugovorom potpisanim u četvrtak s Gradom Splitom, odobrila  isplatu 49 milijuna eura zajma, što je prva tranša od ukupnih 150 milijuna eura zajma te banke za projekte u Splitu i to je prvi takav ugovor potpisan s  nekim gradom u Hrvatskoj.

U ime Grada Splita ugovor je potpisao gradonačelnik Ivica Puljak.

“Split je prvi grad u Hrvatskoj s kojim smo potpisali ovakav ugovor, a u tijeku su razgovori sa Zagrebom, Dubrovnikom i Rijekom za  ovakve zajmove naše banke,” rekla je u Splitu potpredsjednica EIB-a  Teresa Czerwinska,

Istaknula je kako je Europska investicijska banka prepoznala projekte u Splitu te je zajmom odlučila pomoći njihovu realizaciju

Danas potpisanim ugovorom financirat će se dovršetak izgradnje Tehnološkog parka Dračevac, izgraditi vrtići na Pujankama i Kili, izgraditi sportski centar s bazenom na Brdima, te omogućiti dogradnja školske dvorane u Stobreču i izgradnja dvorane na Sućidru, rečeno je prilikom potpisivanja ugovora.

Czerwinska je dodala kako će se ovim sredstvima moći sufinancirati i “dostupno stanovanje”,  što će biti, kaće, iskorak u  Splitu.

Potpredsjednica Europske investicijske banke također je izvijestila kako je EIB osigurala 30 milijardi eura za ovakve zajmove namijenjen gradovima u zemljama Europske unije.

Građani će vraćati zajam kroz doprinose

Na upit novinara kolika je kamata za ovaj zajam, splitski gradonačelnik Ivica  Puljak je kazao kako je obročni rok 20 godina s pet godina počeka.
“Kamate se određuju kada se povlače tranše i radi se o najpovoljnijim kamatama koje se mogu pronaći na tržištu,” kazao je Puljak, ne navodeći iznos kamate.

Rekao je kako će “građani vraćati zajam”  kroz doprinose.

Komentirajte prvi

New Report

Close