Dan D za Hrvate zatočene u Zambiji, djeca su na sigurnom

Autor: Poslovni.hr , 24. svibanj 2023. u 11:24
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Ukoliko tužiteljstvo ne uspije dokazati optužbe, sud ih može odmah odbaciti.

U petak bi trebao biti dan D za osmero Hrvata koji su već šest mjeseci zatočeni u Zambiji zbog optužbi za trgovanje djecom, piše N1.

Naime, nakon što je propalo jučerašnje ročiste, sutkinja Visokog suda u Ndoli rekla je da vise neće tolerirati to što tužiteljstvo ne može osigurati dolazak svojih svjedoka. Izdat će se dovedbeni nalozi, međutim, prema riječima sutkinje – daljnjih odgoda nakon petka neće biti, prenosi diplomatski izvor.

Inače, ukoliko tužiteljstvo ne uspije dokazati optužbe, sud ih može odmah odbaciti, bez da se obrana uopće prezentira, a parovi iz Hrvatske u tom su slučaju automatski slobodni.

Nakon ročista prošli tjedan pokazalo se da je optužnica protiv Hrvata zapravo dosta klimava, a svjedoci koji su se pojavili svjedočili su u njihovu korist pa smo tako od imigracijske službenice doznali da su djeca iz Konga u Zambiju ušla s hrvatskim dokumentima i u pratnji diplomata DR Konga.

Djeca na sigurnom

Djeca iz DR Konga koju su četiri hrvatska para namjeravala posvojiti preuzele su zambijske službe socijalne skrbi, na sigurnom su i imaju dobre uvjete, rečeno je u srijedu Hini iz ministarstva vanjskih i europskih poslova (MVEP).

Komentirajte prvi

New Report

Close