Bivši njemački veleposlanik: Putin namjerno pokušava izazvati glad na Bliskom istoku i u Africi

Autor: Poslovni.hr/Hina , 23. svibanj 2022. u 09:37
Foto: Reuters

Riječ o Putinovom ′novom hibridnom ratovanju′, dodaje Fritsch.

Ruski predsjednik Vladimir Putin namjerno pokušava izazvati glad na Bliskom istoku i u Africi, smatra bivši njemački veleposlanik u Rusiji Rüdiger von Fritsch, piše u nedjelju njemačka agencija dpa.

Cilj Kremlja je destabilizirati Europu masovnim priljevom izbjeglica, rekao je Rüdiger von Fritsch za nedjeljno izdanje njemačkih novina Tagesspiegel.

­”Putinova je zamisao da će nakon kolapsa izvoza žitarica iz Ukrajine, gladni ljudi bježati iz svojih domova i krenuti put Europe poput milijuna Sirijaca koji su bježali od užasa rata”, rekao je von Fritsch.

Zbog toga Rusija priječi izvoz žita iz Ukrajne i granatira njezina skladišta žita, dodao je von Fritsch.

“S novim priljevom izbjeglica (Rusija) želi destabilizirati Europu i povećati politički pritisak tako da zapadne države odustanu od svog čvrstog stava prema Rusiji”, objasnio je von Fritsch.

Riječ o Putinovom ′novom hibridnom ratovanju′, dodaje Fritsch.

Taj novi način ratovanja uključuje neborbena sredstva poput kibernetičkih napada i kampanja dezinformacija.

Ukrajina je jedan od najvećih proizvođača žita u svijetu. Međutim, zbog ruske invazije i nametnute blokade ukrajinskih luka žito se ne može izvesti.

Rusija onemogućava Ukrajini da izveze 20 milijuna tona žita, uglavnom iz lučkog grada Odese u Sjevernu Afriku i Aziju, prema njemačkoj vladi.

Komentirajte prvi

New Report

Close