Banke bi trebale biti jako zabrinute odljevom klijenata prema fintechima

Autor: Tomislav Pili , 18. lipanj 2021. u 16:18
PD

U Hrvatskoj već 100.000 klijenata koristi usluge Revoluta i ostalih fintecha

Banke nisu ni svjesne kolika su im konkurencija postali fintechi, a zakon o sprečavanju pranja novca koji moraju poštivati mjenjačnice kriptovaluta samo je zagorčao život njihovim klijentima, moglo se čuti tijekom panel rasprave “Fintech – potencijali i neočekivani ishodi”. Panel je održan u sklopu konferencije “Fintech – inovacije, rizici i odgovornost” koja se u petak održala u Opatiji u organizaciji Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) i rijećkog Ekonomskog fakulteta.

Panel je moderirao Željko Ivanković, a rasprava je započela od definiranja pojmova, razlike između kriptovaluta i kriptoimovine te naglaska da se pojam kriptovalute ne može izjednačavati s pojmom fintecha, a što se u javnosti često puta pogrešno radi, s obzirom da je fintech puno širi pojam. Pritom se postavilo pitanje i je li bitcoin, odnosno kriptovaluta, novac ili instrument. Član Upravnog vijeća Hanfe, Tomislav Ridzak, pritom se osvrnuo na glavne odrednice koje nešto čini novcem, a to su: mjera vrijednosti, mogućnost razmjene te može li se na taj način spremiti vrijednost na duže vrijeme. Prema njegovoj procjeni bitcoin nema sve te elemente i ne možemo govoriti o valuti.

Na pitanje moderatora da li njegovi klijenti vrše pritisak da se počne trgovati bitcoin, partner u investicijskom društvu InterCapital Tonći Korunić je rekao da takvog pritiska nema. “Kao regulirana brokerska kuća, ne mogu klijentima prodavati bitcoin, ali im mogu prodavati ETF udjele na bitcoin ili dionice koje koreliraju s tom kriptovalutom. Posljednjih godina u brokerskom poslovanju porasli su regulatorni zahtjevi koji traže ulaganje značajnih resursa, ali s druge strane i štite klijenta/potrošača transparentnom komunikacijom uvjeta poslovanja”, kazao je Korunić.

Direktor tvrtke Electrocoin i član Uprave UBIK-a, Nikola Škorić, tom je prilikom rekao da se on ne bi bavio terminologijom već da je važan meritum stvari, iako se pogrešno kategoriziranje događa i za njegovo poslovanje. Osvrnuo se na to da je njegova mjenjačnica tek na putu da poput Aircasha, KeksPaya ili Laqo, dobiju licencu, kakvu Aircash ima za elektronički novac, KeksPay je licenciran kroz bankarsko poslovanje, a Laqo za poslove osiguranja. Mjenjačnice kriptovaluta za sada samo moraju poštivati zakon o sprečavanju pranja novca, a Škorić tvrdi da bankama ništa nije značilo što se Electrocoin uskladio s tom regulativom. “Regulativa o sprečavanju pranja novca postala je sama sebi svrha, njome svojim klijentima samo zagorčavamo život”, tvrdi Škorić.

Koliki su razmjeri uspona fintecha pokazao je Božidar Pavlović, fintech konzultant i direktor tvrtke Jackie Agency. “Revolut i ostali fintecovi imaju 100.000 klijenata, a to je bankama 100.000 klijenata manje. Da sam na mjestu banaka, bio bih time jako zabrinut”, upozorio je Pavlović. Prema njegovom mišljenju, radi se o generaciji klijenata koji nikada više neće ući u poslovnicu banke. “Fintech je demokratizirao financijske usluge”, dodao je Pavlović. O tome kako klijentima mogu pomoći u stvaranju novih, digitalnih proizvoda govorio je član Uprave InsurTech tvrtke Amodo, Darko Tukulj, koji je rekao da se otvara cijela nova tržišna niša u digitalnim financijama, a koja je nastala temeljem digitalnih iskustava potrošača u drugim djelatnostima. Zbog toga oni sada žele takav pristup i u financijskim uslugama, od digitalnog osiguranja do digitalnih brokera. Osim povezivanja, ali i usklađenosti s regulativom, oni sada mogu ponudi klijentima i potpuno personaliziranu ponudu, temeljem prikupljenih podataka i analiza.

Komentirajte prvi

New Report

Close