Ako je suditi po ovoj analizi, nije nemoguće da će vam plaća porasti

Autor: RBA analiza , 25. srpanj 2012. u 13:05

Prema posljednjim podacima DZS-a, u svibnju su i neto i bruto plaće, nakon kratkog predaha u ožujku, nastavile s negativnim kretanjima i na mjesečnoj i na godišnjoj razini (u realnom izrazu).

Prosječna neto plaća u promatranom je mjesecu iznosila 5.529 kuna, što je za 126 kuna ili 2,3% više nego u travnju. Prosječna bruto plaća u svibnju je iznosila 7.978 kuna, što je za 211 kuna ili 2,7% više nego u travnju. Na godišnjoj razini i bruto i neto plaća bilježe nominalan rast. Tako je prosječna neto plaća na godišnjoj razini porasla za svega 104 kuna, odnosno za 1,9% nominalno. Međutim, korigira li se godišnja nominalna stopa rasta prosječne neto plaće stopom inflacije (mjerene indeksom potrošačkih cijena) ona realno bilježi pad od 2,0% na godišnjoj razini (godišnja stopa inflacije u svibnju iznosila je 3,9%). Prosječna bruto plaća je za 200 kuna, odnosno za 2,57% viša nego u svibnju prošle godine, dok u realnim iznosima bilježi pad od 1,33%.

Pad neto i bruto plaće u svibnju zabilježen je unatoč pozitivnim kretanjima broja nezaposlenih, odnosno njegovom padu u odnosu na travanj zbog pojačane potražnje za sezonskim radnicima. S druge strane, izostanak realnog rasta plaća na godišnjoj razini odražava nastavak negativnih trendova na tržištu rada u odnosu na prošlu godinu i rast razine cijena. Naime, rast stope PDV-a te poskupljenje javnih i komunalnih usluga, smanjuju realni dohodak stanovništva i kupovnu moć. Prema podacima iz lipnja s tržišta rada i stopi inflacije, ne treba isključiti mogućnost blagog rasta plaća na mjesečnoj razini, no rast potrošačkih cijena dodatno se intenzivirao, a nezaposlenost na godišnjoj razini raste pa će plaće u realnom izrazu na godišnjoj razini i dalje padati.

Komentirajte prvi

New Report

Close