Zeleno svjetlo fondu koji će ulagati samo u turizam

Autor: Tomislav Pili , 10. lipanj 2018. u 22:00
Iz Alternative Investa očekuju da će broj vrijednosnica iz sektora turizma uvrštenih na uređenim tržištima rasti/Tino Jurić/PIXSELL

Ulagat će do 100 posto, a minimalno 60 posto neto vrijednosti imovine u dionice turističkih kompanija iz Hrvatske i Slovenije.

Važnost turizma za gospodarstvo napokon je snažnije prepoznala i domaća fondovska industrija osnivanjem investicijskog fonda koji će isključivo ulagati u dionice hrvatskih, ali i slovenskih turističkih kompanija.

Na sjednici Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) održanoj u četvrtak Alternative Invest dobio je odobrenje za osnivanje i upravljanje otvorenog alternativnog fonda pod nazivom Turizam 2042.

Već postoji dovoljan izbor
Kako stoji u Hanfinom rješenju, u prospektu je navedeno da će Fond ulagati do 100 posto, a minimalno 60 posto neto vrijednosti imovine u dionice kompanija iz sektora turizma iz Republike Hrvatske i Republike Slovenije. Na pitanje zašto isključivo domaće i slovenske turističke dionice, Branko Bojanić iz Alternative Investa za Poslovni dnevnik je kazao da, s obzirom na to da je posljednjih godina potražnja za uslugama koje pružaju tvrtke iz turističkoga sektora u kontinuiranom usponu, turizam efinitivno gospodarska grana s najvećim rastom u Hrvatskoj.

"S nastavkom najavljenih investicija u turističkom sektoru, mišljenja smo da je dugoročni potencijal stvaranja dodane vrijednosti sektora velik, što samim time može ulagateljima u fond ostvariti zadovoljavajuće dugoročne prinose na ulaganje u tu investicijsku klasu", ističe Bojanić. Na pitanje o broju takvih dionica na tržištu, Bojanić kaže da trenutačno postoji dovoljan izbor tvrtki koje se uklapaju u strategiju ulaganja. "Očekujemo da će s godinama broj vrijednosnica iz turističkog sektora, uvrštenih na uređenim tržištima, rasti", ističe predstavnik Alternative Investa.

Fond je prvenstveno za dugoročne ulagatelje koji prihvaćaju viši rizik u cilju ostvarivanja višeg prinosa na ulog. Najniži iznos koji će se prikupiti prilikom osnivanja fonda iznosi dva milijuna kuna. Razdoblje za početno prikupljanje započet će nakon objave prospekta, a unutar 11 mjeseci od Hanfina odobrenja te će trajati 15 dana. Početna cijena udjela iznosi 100 kuna.

Postoji potencijal rasta
Branko Bojanić očekuje interes svih ulagača, a najniža početna uplata ulagatelja u fond je 500 kuna, što ga čini pristupačnim i malim ulagateljima. U dosadašnjem dijelu godine sektorski indeks CROBEXturist ojačao je neznatnih 0,04 posto, no Alternative Invest to ne zabrinjava.

"Uzmemo li u obzir rezultate prošle sezone i najava za ovu, zaključujemo da su domaće dionice iz turističkog sektora pod utegom širih zbivanja u investicijskom okruženju. Cijena je također pod pritiskom niske likvidnosti burze, time i slabijim interesom šire investicijske javnosti. Ako prognoze i rezultati poslovanja ispune očekivanja investicijske javnosti, potencijal rasta postoji. Naša očekivanja uspješnosti indexa CROBEXturist temelje se na dugoročnim potencijalima sektora, što ukazuje i samo ime fonda Turizam 2042", kaže Bojanić. 

Komentirajte prvi

New Report

Close