Zaoštrava se utrka intervencijama svjetskih vlada u gospodarstvo

Autor: Tanja Ivančić , 15. travanj 2024. u 15:00

Premijer predstavio ‘Future Made in Australia Act’.

Australija će, najavio je premijer Anthony Albanese, uvesti subvencije i poticaje po uzoru na Sjedinjene Države i Europu ne bi li potaknula domaću proizvodnju i pomogla sektorima koje smatra ključnima za nacionalnu sigurnost. Pri tom je Albanese naglasio da se radi o intervenciji države u gospodarstvo što je, kazao je “novi oblik natjecanja”, izvijestio je Reuters.

Prijedlog zakona o poticanju domaće proizvodnje ne navodi vrijednost subvencija, ali procjenjuje se da će iznositi najmanje 18 milijardi australskih dolara, odnosno 11 milijardi eura, i to za obnovljive izvore energije, poput vodika i sunca, i za industriju, uz moguće dodatne mjere, odnosno državne potpore i poticaje.

Poticaji ulagačima

Premijer Anthony Albanese istaknuo je svom govoru u saveznoj državi Queensland da bi vladin ‘alat’ mogao biti povlašteni status domaćih tvrtki u javnoj nabavi, usto tu su i poticaji za ulagače i izmjene propisa kako bi se ubrzali infrastrukturni projekti. “Naša vlada bit će proaktivna u potpori komparativnih prednosti Australije i zaštiti nacionalnih interesa. Samo vlada ima potrebne resurse i može uvezati gospodarstvo i našu naciju”, rekao je Albanese, prenosi Reuters.

U utrci za uvođenjem čiste energije te u natjecanju s Kinom u proizvodnji električnih vozila i poluvodiča, koji se smatraju vitalnim za ekonomski prosperitet i nacionalnu sigurnost, vlade bogatih zemalja troše milijarde na subvencije. Najveći primjer su Sjedinjene Države, sa Zakonom o smanjenju inflacije (IRA) od 430 milijardi dolara koji je Bidenova administracija donijela još prije dvije godine. Europska unija slijedila je primjer, kao i Japan i Koreja.

18 milijardi

australskih dolara planira najmanje izdvojiti australska vlada

Upravo zato australska vlada mora pomoći osnaživanju ulagača i sudionika na tržištu, kazao je premijer. Australija će biti konkurentna zahvaljujući bogatim prirodnim resursima, blizini Azije, visokoobrazovanoj radnoj snazi i demokratskom društvu, dodao je Albanese.

Inače, pišu analitičari, australske vlade povijesno su odbacivale protekcionističke industrijske politike koje potkopavaju pošteno tržišno natjecanje, a Canberra je dugo bila nepokolebljivi zagovornik Svjetske trgovinske organizacije, čija pravila pomažu u “promicanju i zaštiti otvorenog globalnog trgovinskog sustava”.

Nova stvarnost

Ipak, laburisti su odlučili uskočiti u globalnu utrku i najavili veliku novu industrijsku politiku – “Future Made in Australia Act” koji će raskinuti s povijesnom averzijom Canberre prema velikim gospodarskim intervencijama. Obrazloženje premijera Anthonyja Albanesea za to je sažeto i ujedno paradoksalno: “Ovo nije staromodni protekcionizam ili intervencionizam, to je nova konkurentnost… moramo prepoznati da se i naši partneri kreću u ritmu nove ekonomske stvarnosti”, izjavio je Albanese. Što je ta “nova stvarnost” i što ona znači za ekonomsku budućnost Australije?, pitanja su na koja će odgovori tek stizati. Ono što je sigurno, jest da se sada i Australija se pridružila “geoekonomskoj igri” koja već transformira svjetsko gospodarstvo.

Komentirajte prvi

New Report

Close