Zabi i PBZ-u pali prihodi od kamata za 250 milijuna kuna

Autor: Petra Bulić/VLM , 01. svibanj 2013. u 22:01
Nekoliko je banaka uspjelo povećati neto prihod od naknada i provizija/PIX

Na kvartalni rezultat Zabe utjecali su smanjena potražnja za kreditima, niži kamatni prihodi i relativno visoki troškovi financiranja.

Od 14 banaka čije su dionice uvrštene na Zagrebačku burzu, samo je jedna – Banco Popolare (BPC) – u prvom tromjesečju uspjela ostvariti rast neto prihoda od kamata.

No, čak je i Banco Popolare ostvarila rast od tek 0,1 posto na 29,17 milijuna kuna.Zagrebačka banka, kako je objavljeno u konsolidiranom kvartalnom izvješću, zabilježila je pad neto kamatnog prihoda za 165 milijuna kuna ili čak 18,69 posto, na 718 milijuna kuna. PBZ je pak na kamatama zaradio 543 milijuna kuna, 14 posto ili 88,6 milijuna kuna manje. Od tri velike banke na burzi HPB prošao najbolje s padom od samo 3,33 posto na 457,6 milijuna kuna. No, Zaba i PBZ su uspjele smanjiti troškove vrijednosnog usklađivanja i rezerviranja, dok HPB bilježi skok od čak 25 posto.

Kod neto prihoda od naknada i provizija nekoliko je banaka uspjelo ostvariti rast, među njima i Zagrebačka banka, i to za jedan posto na 261 milijuna kuna. Zabi je to, uz 38,6 posto niže troškove za vrijednosna usklađivanja i rezervacije, pomoglo da očuva razmjerno stabilnu neto dobit koja je pala 4,5 posto na 371,34 milijuna kuna. "Ostvareni rezultat pod utjecajem je smanjene potražnje za kreditima, nižih kamatnih prihoda i još uvijek relativno visokih troškova financiranja", komentar je uprave Zabe. Pritom upozoravaju kako sporost procesa sanacije tvrtki dodatno pogoršava probleme."Usporena provedba regulative usmjerena na rješavanje problema poduzeća suočenih s poteškoćama u poslovanju i nedostatak svježeg vlasničkog kapitala, utječe na daljnje povećanje neprihodujućih kredita", navodi se u komentaru.

U segmentu poslovanja s poduzećima ostvaren je nezantan rast kredita pod utjecajem recesijskog okruženja, niske razine investicijskih aktivnosti i dobiti realnog sektora, dok plasmani stanovništvu padaju uslijed povećane nezaposlenosti, smanjenja raspoloživog dohotka i razduživanja građana, kažu u najvećoj hrvatskoj banci, kojoj se aktiva u prvom kvartalu nastavila smanjivati – u odnosu na kraj 201. pala je dva posto na 118,4 milijarde kuna.

Rejting podrške

Bez promjene za četiri banke

Rejting agencija Fitch potvrdila je dugoročni kreditni rejting Zagrebačke banke 'BBB' s negativnim izgledima te tzv. rejtinge podrške za PBZ, Erste i SG Splitske banke. Rejting četiri banke odražava prije svega stav agencije Fitch da bi matične banke u slučaju potrebe podržale hrvatske podružnice s obzirom na njihovu stratešku važnost za poslovanje grupe. Negativni izgledi kod Zabe su posljedica što i njen vlasnik, talijanski  UniCredit, kod Fitcha ima negativne izglede, te će daljnje kretanje rejtinga Zagrebačke banke ovisiti o UniCreditovom rejtingu.

Komentirajte prvi

New Report

Close