Ministrica financija SAD-a: Američke banke i štednja sigurni

Autor: Poslovni dnevnik , 19. ožujak 2023. u 08:39
Ministrica financija SAD-a Janet Yellen dolazi u Senat na raspravu o proračunu/Reuters

Yellen je rekla da je Ministarstvo financija surađivalo s Fedom i FDIC-om za zaštitu svih štediša obiju banaka te da omogući bankama pristup hitnim sredstvima.

Američki bankovni sustav je zdrav, a Amerikanci mogu biti sigurni da će njihovi depoziti biti tu kada im zatrebaju, bit će poruka ministrice financija SAD-a Janet Yellen na Odboru za financije Senata u četvrtak, piše Reuters.

U opaskama pripremljenim za raspravu o proračunu, Yellen navodi da su “odlučni i snažni” potezi američke vlade ranije ovog tjedna da se ojača povjerenje javnosti u bankarski sustav nakon kolapsa Silicon Valley Bank podcrtava odlučnost da se zaštiti štediše.

“Mogu uvjeriti članove odbora da je naš bankarski sustav i dalje zdrav te da Amerikanci mogu biti sigurni da će njihovi depoziti biti tamo kada ih zatrebaju”, napisala je Yellen u bilješkama.

“Ovotjedni potezi pokazuju našu odlučnu predanost osiguranju da štednja štediša ostane sigurna.” U bilješkama Yellen nije spomenula situaciju oko švicarskog Credit Suissea čije su dionice pale snažno pale u srijedu prije obećanja tamošnjeg regulatora da će likvidonosno poduprijeti ključnog švicarskog kreditora kako bi obuzdao paniku.

Ministarstvo financija, Federalne rezerve i Savezna korporacija za osiguranje depozita (FDIC) najavili su niz hitnih mjera u nedjelju nakon što su propasti kalifornijske banke Silicon Valley i Signature banke sa sjedištem u New Yorku zaprijetile širom financijskom krizom.

Yellen je rekla da je Ministarstvo financija surađivalo s Fedom i FDIC-om za zaštitu svih štediša obiju banaka te da omogući bankama pristup hitnim sredstvima. Fed je, također, bankama olakšao posuđivanje u hitnim slučajevima.

“Vlada ne štiti dioničare i dužnike. Važno je reći da ne koristimo niti riskiramo novac poreznih obveznika”, navodi američka ministrica financija.

Komentirajte prvi

New Report

Close