Xiaomi prikupio upola manje kapitala

Autor: Tomislav Pili , 01. srpanj 2018. u 21:59
Foto: Reuters

Prodavši dionice po 17 hongkonških dolara tvrtka došla do 4,7 milijardi dolara.

Kineski proizvođač mobitela Xiaomi prikupio je na Hongkonškoj burzi upola manje kapitala od prvotnih očekivanja, ali je i dalje najveće tehnološko burzovno uvrštenje od izlaska Alibabe na burzu 2014. godine. Prema tvrdnjama upućenih izvora Reutersa, Xiaomi je prodao dionice po najnižoj cijeni unutar očekivanog raspona, odnosno po 17 hongkonških dolara.

Prodano je oko 2,18 milijardi dionica čime je kompanija prikupila 4,72 milijarde američkih dolara što je najviše otkako je Alibaba u New Yorku prije četiri godine došla do 25 milijardi dolara. Ipak, najavljujući IPO Xiaomi je očekivao da će doći i do 10 milijardi dolara. Xiaomi je službeno odbio komentirati tvrdnje o prikupljenom kapitalu.

Izlazak Xiaomija došao je u delikatnom trenutku za burzu u Hong Kongu čiji je indeks Hang Seng samo u lipnju oslabio za 6,5 posto, a za ovu godinu zbog trgovinskih napetosti između Kine i SAD-a bilježi minus od 4,8 posto. Naime, Xiaomijevo prikupljanje kapitala svojevrsni je test raspoloženja investitora prije nekoliko velikih uvrštenja koja su na rasporedu u drugom dijelu godine. Radi se o izlistavanju China Towera, najvećeg svjetskog operatera telekomunikacijskih tornjeva te tvrtke Meituan Dianping, internetske platforme za dostavu hrane i ulaznica.

China Tower je dobila odobrenje za izlistavanje i očekuje prikupljanje do 10 milijardi dolara. Međutim, trenutak njegova izlaska ovisi kako će proći Xiaomi, navode izvori. Dionicama Xiaomija počet će se u Hong Kongu trgovati 9. srpnja.

Komentirajte prvi

New Report

Close