Wirecardove obveznice na financijskom ‘stupu srama’

Autor: Poslovni dnevnik , 01. srpanj 2020. u 22:00
Servis za internetska plaćanja u rujnu je posudio 500 milijuna eura/REUTERS

Analitičari vjeruju da će Wirecardova obveznica postati prvo eursko izdanje koje je zadobilo neslavnu titulu od financijske krize.

Obveznice propale njemačke tehnološke kompanije Wirecard na pragu su pribijanja na financijski „stup srama“. Naime, malo je vjerojatno da će kompanija uspjeti isplatiti kupon, odnosno kamate već u prvoj isplati za obveznice izdane prije devet mjeseci.

Kako piše Financial Times, Wirecard je prošle godine prodao obvezničko izdanje vrijedno 500 milijuna eura. Obnveznice su investitorima prodavale njemačko-francuski bankovni dvojac u sastavu Deutsche Bank i Crédit Agricole.

Dospijeće 0,5 posto kamata

U rujnu bi Wirecard trebao kupcima njegova petogodišnjeg duga isplatiti 0,5 posto kamata, no s obzirom da je kompanija koja se našla u središtu najvećeg računovodstvenog skandala u Njemačkoj prošlog tjedna proglasila stečaj zbog prezaduženosti, prva isplata vrlo je neizvjesna.

U tom slučaju Wirecard će ući u neslavni klub izdavatelja koji nisu investitorima isplatili nijednu tranšu kamata. Na tom „stupu srama“ nedavno se našla američka rent-a-car kompanija Hertz koja je prošlog mjeseca proglasila bankrot zbog poslovanja uništenog pandemijom koronavirusa.

Hertz nije uspio isplatiti kamatu na obvezničko izdanje vrijedno 900 milijuna dolara, a plasirano u studenom prošle godine.

Madeleine King, analitičarka tvrtke Legal & General Investment Management smatra da će Wirecardova obveznica postati prvo eursko izdanje koje je zadobilo neslavnu titulu od financijske krize 2008. godine. Međutim, njezino je mišljenje da će ovakve situacije ostati „rijetki fenomeni“. „Propast Wirecarda nema nikakve veze s pandemijom.

Imali investicijski rejting

Radi se o prijevari koja se odvijala dugo vremena“, ističe King. Podsjetimo, stečaj Wirecarda rezultat je skandala nakon što su revizori otkrili da u bilanci nedostaje 1,9 milijardi eura.

Zanimljivo je da je taj servis za internetska plaćanja prošle godine mogao bez mnogo problema prodati obveznice jer je imao investicijski rejting agencije Moody’s, iako su u javnost već izašle tvrdnje o računovodstvenim manipulacijama u kompaniji. Wirecardove obveznice imale su rejting Baa3, najniži stupanj u investicijskom razredu.

Komentirajte prvi

New Report

Close