Oporavak tržišta: Vrijednost kriptovaluta prešla važnu ‘psihološku’ granicu

Autor: Tomislav Pili , 17. kolovoz 2021. u 12:49
Jučer se bitcoinom trgovalo po 47.500 dolara/REUTERS

Porast tržišne kapitalizacije ponajviše je zasluga rasta vrijednosti bitcoina koji je tijekom vikenda dosegnuo cijenu od 48.000 dolara.

Tržišna kapitalizacija kriptovaluta prešla je važnu “psihološku” granicu, kako analitičari vole reći.

Kako prenosi CNBC, tijekom vikenda vrijednost svih kriptovaluta iznosila je više od dva bilijuna dolara, što je najviša razina od sredine svibnja, pokazuju podaci CoinMarket Capa koji prati cijene digitalnih valuta.

Masivna akumulacija

Oporavak tržišne kapitalizacije kriptotržište ponajviše može zahvaliti rastu cijene najpopularnije kriptovalute, bitcoina. U subotu je vrijednost bitcoina dosegla 48.126 dolara što je najviša razina od 17. svibnja.

U ponedjeljak je njegova vrijednost ponešto oslabila, pa se oko 14 sati njime trgovalo po 47.500 dolara, prema podacima CoinMarketCapa. Podsjetimo, nakon što je u travnju dosegnuo rekordnu cijenu iznad 64.000 dolara, bitcoin je tijekom lipnja i srpnja započeo s klizanjem. U jednom trenutku cijena bitcoina pala je ispod 30.000 dolara.

“Vjerujem da je ovaj rast cijene bitcoina rezultat masivne akumulacije kada se njime trgovalo između 29.000 i 30.000 dolara”, ocijenio je za CNBC Vijay Ayyar, direktor poslovnog razvoja na burzi kriptovaluta Luno.

Inače, kriptotržište tijekom ljeta suočilo se s cijelim nizom problema i prepreka. Jedna od najvećih bio je obnovljeni pritisak regulatora, ponajprije kineskih, prema “rudarima” kriptovaluta. Podsjetimo, Kina je zabranila rudarenje kriptovaluta te je mnošto kompanija koje se time bave prisilila na gašenje poslovanja ili selidbu u inozemstvo.

S obzirom da je Kina globalno središte “proizvodnje” kriptovaluta, to je bio jedan od glavnih razloga pada vrijednosti bitcoina sve do 30.000 dolara.

U međuvremenu je američki Senat odobrio 1,2 bilijuna dolara vrijedan plan obnove infrastrukture koji ipak ne sadrži nijedan predloženi amandman na porezno izvješćivanja o transakcijama s kriptovalutama. Iako je to protumačeno kao udarac kriptozajednici, analitičari ipak smatraju da američka vlada ozbiljno tretira tu branšu.

Međutim, te regulatorne prepreke podrezale su krila tržištu u kratkom roku, prokomentirao je Jehan Chu, osnivač tvrtke Kenetic Capital koja je fokusirana na rizično financiranje kompanija koje se bave kriptovalutama.

Uspon do 100.000 dolara

Prema njegovom mišljenju, cijena bitcoina mogla bi se popeti sve do 55.000 dolara, no investitori mogu očekivati u međuvremenu “značajno povlačenje” opet do razine od 30.000 dolara. Potom bi bitcoin trebao postaviti temelje za uspon sve do 100.000 dolara tijekom iduće godine, kaže Chu.

Dodatni negativni sentiment na tržište je donijela prošlotjedna hakerska krađa kriptovalute tether vrijedne 600 milijuna dolara, što je bila jedna od najvećih krađa u povijesti kriptovaluta.

U bizarnom preokretu, hakeri su izdavatelju te kriptovalute, Poly Networku, vratili praktički sav novac. Naime, zadržali su tether vrijedan “samo” 33 milijuna dolara.

Međutim, u priči je postojao i jedan “ali”. Naime, tether vrijedan 268 milijuna dolara spremljen je na račun čije “otključavanje” zahtijeva lozinku Poly Networka, ali i hakera. Međutim, analitičari tržišta smatraju kako ovaj događaj neće pokolebati investitore koji optimistično gledaju na dugoročnije kretanje cijene bitcoina.

Vijay Ayyar kaže kako se bitcoin približava testiranju ključne cjenovne razine između 48.000 i 50.000 dolara. “Ne bih očekivao da će bitcoin probiti kroz tu razinu u jednom pokušaju”, kaže Ayyar.

Međutim, ako se cijena probije kroz tu razinu, bitcoinu je otvoren put prema povratku na rekordne razine, dodao je taj analitičar.

Komentirajte prvi

New Report

Close