Vlasnik N1, Nove TV i Telemacha prodao tornjeve za 1,22 milijarde eura. Zna se i tko je kupac

Autor: Poslovni.hr/Hina , 21. travanj 2023. u 14:19
Foto: pixabay

U toj je transakciji financijski savjetnik bio Goldman Sachs

United grupa, u čijem su vlasništvu Nova TV, N1 i Telemach, izvijestila je u petak da je postigla sporazum o prodaji 100 posto udjela svoje jedinice mobilnih telekomunikacijskih tornjeva u Bugarskoj, Hrvatskoj i Sloveniji tzv. TowerCo arapskoj tvrtki Tawal.

U toj je transakciji financijski savjetnik bio Goldman Sachs, a njezino se zaključenje očekuje tijekom druge polovine godine, napominju iz United grupe, dodajući da uvjeti transakcije uključuju dugoročni “Master Services Agreement” i “Service Level Agreement” za njihov nastavak korištenja infrastrukture telekomunikacijskih tornjeva nakon završetka transakcije.

Iznose i da su to postigli uz podršku BC Partnersa, globalne investicijske tvrtke koja je od 2019. većinski vlasnik United grupe, kao i da se vrijednost TowerCo, koji danas u vlasništvu ima 4.800 tornjeva, ovom transakcijom procjenjuje na 1,22 milijardi eura.

“Prodaja mobilnih tornjeva United grupe slijedi trend odvajanja i monetizacije mobilne telekomunikacijske infrastrukture operatora u Europi i u svijetu. Transakcija će omogućiti nastavak ulaganja u mobilnu mrežu, uključujući i planove za uvođenje oko 2.000 dodatnih lokacija tijekom idućih 20 godina, što će Grupi omogućiti dugoročno pružanje visokokvalitetnih usluga”, navode iz te Grupe.

Za tvrtku Tawal kažu da im je to ujedno i prvo ulaganje u europski telekomunikacijski sektor, te da su najveći integrirani pružatelj ICT infrastrukture u regiji Bliskog istoka i Sjeverne Afrike i u portfelju imaju više od 16.000 mobilnih tornjeva.

Komentirajte prvi

New Report

Close