Njemačka u prometnom kolapsu: Vlakovi ne voze, avioni ne lete

Autor: Poslovni.hr , 21. travanj 2023. u 12:46
Foto: Reuters

U međugradskom i regionalnom željezničkom prometu najavljena su velika ograničenja.

U četvrtak se štrajkalo na nekoliko njemačkih zračnih luka, ovog petka to je dodatno pojačano, jer ni vlakovi ne voze od ranog jutra. Gdje se može računati sa zakašnjenjima i zastojima, pita se Deutsche Welle.

Sindikat željeznice i prometa (EVG) od jutros u 3 pa do 11 sati ponovo blokira željeznički promet širom Njemačke. U međugradskom i regionalnom željezničkom prometu najavljena su velika ograničenja.

Tko će biti u štrajku, a tko ne?

Zaposleni međugradskih, regionalnih i lokalnih vlakova i šinobusa stupili su u štrajk nakon što je sindikat pozvao sve svoje članove kod Njemačke željeznice (DB) i još 50 drugih autobusnih i željezničkih poduzeća da se pridruže obustavi rada. I osoblje privatnih željezničkih poduzeća iz grupe „Transdev“ pridružilo se štrajku u različitim dijelovima Njemačke.

Linije podzemne željeznice i mnoge autobusne linije, međutim, ne bi trebale biti pogođene štrajkom. Ipak, ako suradnici Njemačke željeznice mjerodavni za signalizaciju i infrastrukturu koju koriste i druga željeznička poduzeća, odluče stupiti u štrajk, onda će i vlakovi drugih poduzeća morati stati.

U Hamburgu voze podzemna željeznica i autobusi koji pripadaju tom poduzeću, ali brzi gradski šinobusi (S-Bahn) su i u Hamburgu i u ostalim gradovima pogođeni štrajkom.

U metropolama kao što je München podzemna željeznica vozi, isto kao i autobusi i tramvaji Minhenskog prometnog društva (MVG), ali su gradski vlakovi i u tom gradu zaustavljeni. Isto tako, obustavljen je promet i na različitim regionalnim autobusnim linijama.

Koliko traje štrajk?

Štrajk upozorenja počeo je ovog petka 21. travnja u 3 sata iza ponoći i traje do 11 sati prije podne. Njemačke željeznice objavile su da međugradski vlakovi ne prometuju do 13 sati. Osim toga, i regionalni željeznički promet ovog poduzeća obustavlja se u isto vrijeme.

Njemačke željeznice su priopćile da će, poslije okončanja štrajka upozorenja, „pokrenuti što prije i što veći broj linija po normalnom redu vožnje“. Ipak, u priopćenju se dodaje i to da se i u poslijepodnevnim satima mora računati s nekim ograničenjima u prometu.

Od 13 sati željeznički promet postupno će se početi uspostavljati, ali normalizacija može neko vrijeme trajati, jer ni zaposleni, ni vlakovi neće u to vrijeme biti tamo gdje bi po redu vožnje morali biti. Menadžer Njemačkih željeznica Martin Seiler je izjavio: „Svi koji su u stanju drukčije planirati svoj put, neka to učine.“

Jesu li pogođena sva područja prometa?

Sindikat verd.di je, neovisno o štrajkovima upozorenja na željeznici, najavio za četvrtak i petak štrajkove upozorenja na području kontrole letenja, kontrole putnika i robe, kao i na servisnom području na zračnim lukama Köln/Bonn, Düsseldorf i Hamburg. Putnici moraju računati s brojnim otkazivanjima letova. Sindikat je upozorio da se „u vezi sa štrajkom može računati s dužim vremenom čekanja, ali i s otkazivanjem nekih letova”.

Düsseldorf je jedna od najvećih njemačkih zračnih luka i pogođena je štrajkom, isto kao i Hamburg i Köln/Bonn, a djelomice i Stuttgart. Ostale važne zračne luke, kao što su Frankfurt i München, rade normalno. Ipak, i oni će osjetiti posljedice štrajkova upozorenja, recimo na letovima unutar Njemačke.

Sindikat EVG je naglasio da je do paralelnog štrajka sa sindikatom ver.di došlo slučajno, jer sindikati to nisu dogovarali.

Hoće li biti još štrajkova?

Daljnji štrajkovi su mogući. Sindikat EVG je u drugom krugu pregovora s oko 50 prometnih poduzeća. Dogovoren je sljedeći susret s predstavnicima Njemačkih željeznica za utorak 25. travnja. Ako tada ne dođe do dogovora, novi susret će biti zakazan vjerojatno tek za kraj svibnja. To vrijeme je potrebno sindikatu za pregovore s ostalim poduzećima. Sindikat je nedavno jasno stavio na znanje da su štrajkovi upozorenja u razdoblju između razgovora sasvim mogući.

Ver.di u subotu 22. travnja razgovara s predstavnicima općina i savezne države o mogućnosti moderacije u sukobu sindikata i poslodavaca u državnim i općinskim službama. Ako ne dođe do dogovora, onda može doći do izjašnjavanja članstva o neograničenim štrajkovima.

Komentirajte prvi

New Report

Close