Više od 80% tvrtki nema osiguranje naplate potraživanja

Autor: Poslovni dnevnik , 14. veljača 2023. u 22:00
Michael Kolb, član Uprave Acredije/Petar_Santini

Iz Acredije napominju da je domaće tržište osiguranja naplate potraživanja u razvoju.

U utorak je u Zagrebu predstavljena Acredia, društvo za kreditno osiguranje, koja je od 2012. prisutna u sklopu Allianz Tradea, a ubuduće će poslovati pod vlastitim imenom.

“Hrvatska je tržište u razvoju s velikim potencijalom. Acredia, zadužena za poslovanje u jugoistočnoj Europi kao dio obitelji Allianz, već godinama ocjenjuje trgovačka društva u Hrvatskoj i vrlo je dobro upoznata s hrvatskim tržištem”, rekao je član uprave Michael Kolb.

Iz Acredije napominju da je domaće tržište osiguranja naplate potraživanja u razvoju. Ispitivanje 150 društava o njihovom poslovanju i rizicima plaćanja s početka ove godine otkriva da njih više od 80 posto nema ugovoreno osiguranje za naplatu potraživanja premda se 84 posto ispitanih suočilo s poteškoćama u naplati u posljednjih godinu dana.

Oko 32 posto odobrava svojim klijentima rok plaćanja duži od 60 dana “Svakodnevno provjeravamo bonitet više od 85 milijuna trgovačkih društava diljem svijeta. Naše klijente možemo upozoriti na razinu pouzdanosti posla koji namjeravaju sklopiti, prije nego što ga ugovore. Ako se pokaže da smo pogriješili, pokrit ćemo gubitak”, rekao je Kolb.

Austrijska Acredia ima više od 50 posto tržišnog udjela na matičnom tržištu, a ukupne obveze pod osigurateljnom zaštitom premašuju 29 milijardi eura. Kontrolni udio 51 posto drži Oesterreichische Kontrollbank, a Euler Hermes AG, koji pruža usluge pod brendom Allianz Trade, preostalih 49 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close