Uz znanja o financijama do boljih odluka u budućnosti

Autor: Ivan Tominac , 28. lipanj 2021. u 22:00
Foto: Shutterstock

Nužan prvi korak kod uzimanja kredita.

Iako postoje naznake u porastu financijske pismenosti među mladima, još uvijek je uvelike potrebno raditi na posvješćivanju važnosti ovih znanja. Učenje o financijama može pomoći u odabiru financijskih proizvoda ili osamostaljenju, a financijska pismenost prvi je korak i kod uzimanja kredita.

Prije nego što počnete ozbiljno razmatrati bilo kakve mogućnosti financijskog zajma, prvo vam je potreban čvrst stav prema vašoj trenutnoj financijskoj situaciji. Potpun i temeljit uvid trebao bi vam reći s koliko novca raspolažete te koliko možete izdvojiti na mjesečnoj razini. S druge strane, morate predvidjeti i koliko su vaša financijska primanja sigurna u narednom periodu. S ovim podacima u rukama moći ćete donijeti puno informiraniju odluku.

Ključni koraci

Kada ste to sve doveli na čistac, ovo je pet stvari koje vam mogu pomoći da bolje odaberete kredit za sebe. Odabir banke je prvi korak. Prilikom uzimanja kredita svakako pregledajte nekoliko ponuda i nađite ono što najbolje odgovara vašim potrebama. Dogovorite sastanak u poslovnici i tražite bankare da vam objasne sve eventualne nejasnoće koje su vam se našle na putu. Osim odabira banke koja je prva bitna stvar, niz je pojmova o kojima bi se svakako trebali informirati, a jedan od njih je i fiksna i varijabilna kamata U slučaju fiksne kamate u startu možemo znati koliko novaca ćemo vratiti banci za posuđeni iznos, dok kod varijabilne to nije slučaj. Ako je kamata varijabilna, iznos koji ćemo vratiti ne možemo znati do zadnjeg trenutka otplate. Idući pojam je efektivna kamatna stopa. Ne preporučuje se uspoređivati osnovne, već efektivne kamatne stope. Efektivne kamatne stope su one koje pokazuju pravi trošak kredita, a uključuju i sve troškove koje dužnik plaća od trenutka odobravanja pa do otplate kredita.

Rate i anuiteti

Prilikom uzimanja kredita, osim otplatnog plana koji je nerijetko omeđen idealnim uvjetima, možete od svoje banke tražiti i simulaciju otplate. Takva simulacija može vam pomoći da unaprijed dobijete uvid u otplatu u slučaju rasta kamatne stope ili promjene tečaja.

Kod uplate na rate iznos neće uvijek biti jednak, a rate su u prvim godinama otplate nešto veće nego kasnije. Odabir otplate u anuitetima, s druge strane, podrazumijeva isti mjesečni iznos tijekom cijelog roka otplate, pa se može reći da će vam on omogućiti bolju kontrolu nad vlastitim troškovima.

Komentirajte prvi

New Report

Close