Uvijek na cijeni: Kad je kriza i gospodarstvo pada, njegova cijena raste

Autor: Poslovni.hr/Hina , 24. lipanj 2020. u 15:18
Foto: Getty Images

U SAD-u broj novih slučajeva poskočio je u prošlom tjednu za 25 posto a u Latinskoj Americi broj smrtnih slučajeva povezanih sa Covidom 19 premašio je 100 tisuća, prema Reutersovim izračunima i analizi.

Cijene zlata porasle su u srijedu nadomak najviše razine u gotovo osam godina, potaknute učestalim novim slučajevima zaraze koronavirusom širom svijeta koji prigušuju nade u skori oporavak gospodarstva.

Na fizičkom tržištu cijena unce zlata porasla je 0,6 posto, na 1.778,20 dolara, najvišu razinu od listopada 2012. godine. Na američkom tržištu cijena zlata u terminskim ugovorima uvećana je 0,7 posto, na 1.794,30 dolara za uncu.

Potražnju za plemenitim metalom potaknula je zabrinutost zbog učestalih novih slučajeva zaraze koronavirusom. Tokio je izvijestio o najvećem broju novoregistriranih slučajeva zaraze tokom jednog dana od 5. svibnja a Njemačka o 712 novih slučajeva.

U SAD-u broj novih slučajeva poskočio je u prošlom tjednu za 25 posto a u Latinskoj Americi broj smrtnih slučajeva povezanih sa Covidom 19 premašio je 100 tisuća, prema Reutersovim izračunima i analizi.

Vodeći američki virolog dr. Anthony Fauci kazao je jučer u Kongresu da će sljedeća dva tjedna biti ključna za nastojanja da se održi kontrola nad širenjem virusa.

Mediji su u međuvremenu izvijestili da Europska unija razmatra mogućnost da zabrane ulaska za američke državljane prilikom otvaranja granica 1. srpnja.

“Svi strahuju od drugog vala zaraze koronavirusom, ne samo u SAD-u, već i u Latinskoj Americi, Brazilu u Rusiji, i to podupire skok cijena (zlata)”, tumači Jigar Trivedi iz indijske brokerske tvrtke Anand Rathi Shares.

“Ljudi očekuju da će središnje banke usvojiti pakete poticaja a što njihova vrijednost bude viša, što će biti bolji izgledi za zlato”, dodaje Trivedi.

Središnje banke širom svijeta već su povećale vrijednost poticajnih mjera, zadržavši ujedno ključne kamatne stope na niskoj razini kako bi ublažile posljedice pandemije u gospodarstvu.

Ulagači se u takvom okruženju žele osigurati od jačanja inflacije i pada vrijednosti valuta pa pojačano kupuju zlato, čija je cijena ove godine porasla više od 16 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close