Usvojen paket financijskih zakona

Autor: Poslovni dnevnik , 18. prosinac 2013. u 22:00
PIXSELL

Izvanredna sjednica Hrvatskog sabora u srijedu je završila usvajanjem paketa financijskih zakona.

Izvanredna sjednica Hrvatskog  sabora u srijedu je završila usvajanjem paketa financijskih zakona. Saborska je većina donijela novi Zakon o kreditnim institucijama, po kojemu će teret sanacije banaka ubuduće snositi vlasnici i vjerovnici, a ne uspiju li u tome sanacija se prebacuje na teret zajedničkog fonda za rizike, te na kraju na državu, odnosno porezne obveznike.Donesen je i Zakon o središnjem registru osiguranika te Zakon o tržištu kapitala.

Osnovano je Vijeće za financijsku stabilnost, za makrobonitetni nadzor financijskog sustava te Povjerenstvo za fiskalnu politiku, koje će nadzirati primjenu fiskalnih pravila i i skrbiti o fiskalnoj disciplini, transparentnosti i održivosti javnih financija.

Komentari (1)
Pogledajte sve

U „Paketu financijskih zakona“ nalazi se i onaj Zakon o kreditnim institucijama!!! Po tom Zakonu prvi teret moguće „sanacije“banaka snose vlasnici i vjerovnici( depozitari, inostrani i domaći kreditori te ostali vjerovnici banaka) , potom „zajednički fond za rizike“ tek na kraju ako njima ne uspije sanirati banku onda će to učiniti „porezni obveznici“!!!
Samo tko je taj odnosno koji su to kriteriji koji će određivati da li neku banku treba sanirati ili likvidirati????
No unatoč tome, Zakon o kreditnim institucijama na financijskom tržištu ukida , odnosno umanjuje „medvjeđu zaštitu“ banaka. Sve manje banke će imati privilegirani status i po zaduženja kod izvora financiranja morati će uložiti više napora nego su to činili do sada. Depozitari i ostali vjerovnici banaka dobit će bolji i kvalitetniji status, naravno ako to budu znali i umjeli. A krediti, da li će se oni i dalje „poklanjati odabranima“,a ostalima skidati „koža sa leđa“, „amputirati zdrava materijalna imovina“ ect.? Hoće li zaduživanje dobiti više šansi od onoga koje je nudila oligarhija banaka i/ili oligarhija u bankama? Hoće li….?????

New Report

Close