UniCredit u minusu od 1,2 milijarde eura, a Intesa iznenadila rastom dobiti

Autor: Tomislav Pili , 06. svibanj 2020. u 22:00
Jean-Pierre Mustier, izvršni direktor UniCredita, kaže da je banka fokusirana na zadržavanje čvrste kapitalne adekvatnosti/REUTERS

UniCredit ima najlošiji rezultat u tri godine, a njegov vječni rival dobit od 1,15 milijardi eura zahvaljuje dobiti od trgovanja.

Dvije najveće talijanske banke ostvarile su dijametralno suprotne rezultate u prvom tromjesečju što se tiče dobiti.

UniCredit je u srijedu objavio neto gubitak u prva tri mjeseca od 2,7 milijardi eura što je najgori rezultat te banke u posljednje tri godine.

Rezervacije od 1,3 milijarde eura

Za usporedbu, u istom lanjskom razdoblju UniCredit je ostvario 1,2 milijarde eura dobiti, pa ovogodišnji rezultat vrlo plastično oslikava posljedice zatvaranja gospodarstva u jednoj od koronavirusom najpogođenijih država Europe.

Imajući u vidu kako bi talijansko gospodarstvo ove godine moglo pasti čak 15 posto, UniCredit je povećao rezervacije na 1,3 milijarde eura kako bi izdržao potencijalni skok razine nenaplativih kredita.

Od toga je izdvojenih 900 milijuna eura izravno povezano s mogućim teškoćama u otplati zbog pandemije, piše Financial Times. Banka je objavila kako je 10 posto njezina kreditnog portfelja plasirano djelatnostima koje su visokoizložene negativnim posljedicama pandemije, poput prometa, turizma, zračnog i pomorskog prijevoza, prerade nafte i automobilske industrije. Ta desetina portfelja odgovorna je za 39 posto rezervacija.

4,88

milijardi eura dosegli su prihodi Intese Sanpaolo, zabilježivši rast za 11,7 posto

Unatoč relativno solidnom poslovanju prije nego što je pandemija udarila svom silinom, pali su i UniCreditovi prihodi, s lanjskih 4,8 milijardi eura na ovogodišnjih 4,4 milijarde eura. Izvršni direktor Jean-Pierre Mustier izjavio je kako je banka trenutno fokusirana na zadržavanje čvrste kapitalne adekvatnosti te zdravstvenu sigurnost zaposlenika.

UniCredit je u prosincu predstavio svoj novi strateški plan, a Mustier je za FT kazao kako plan ne može biti implementiran dok se gospodarski rast i profitabilnost banke ne vrate na pretkrizne razine, vjerojatno u 2022. ili 2023. godini. „Dobra je stvar s krizama da jednom završe“, naglasio je francuski kormilar talijanske banke.

Iznenađeni analitičari

Za razliku od UniCredita, njegov “vječni rival” Intesa Sanpaolo iznenadila je analiitčare objavom pozitivnog rezultata za proteklo tromjesečje. Intesa Sanpaolo prvo je tromjesečje zaključila s gotovo 10 posto većom neto dobiti, uz podršku snažnog rasta prihoda, ponajprije zahvaljujući dobiti od trgovanja.

Neto dobit u prvom je tromjesečju porasla za 9,6 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, dosegnuvši 1,15 milijardi eura, objavila je talijanska banka. Šest analitičara iz Reutersove ankete u prosjeku je u prvom kvartalu 2020. očekivalo 805 milijuna eura neto dobiti i prihode od 4,25 milijardi eura. Prihodi su porasli za 11,7 posto, na 4,88 milijardi eura, pokazalo je izvješće.

Neto kamatni prihodi iznosili su 1,75 milijardi eura i bili su gotovo na razini istog prošlogodišnjeg razdoblja. Neto prihodi od naknada i provizija smanjeni su 1,1 posto, na 1,84 milijarde eura.

Dobit od trgovanja u prvom je tromjesečju više nego udvostručena u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, dosegnuvši 994 milijuna eura, pokazalo je poslovno izvješće najveće talijanske banke u poslovanju s građanima.

Prihodi od osiguravateljskog poslovanja bili su veći za 7,2 posto i iznosili su 312 milijuna eura. Iz banke su poručili da su u prvom tromjesečju otpisali 403 milijuna eura zajmova, ili 9,2 posto više nego u istom lanjskom razdoblju. U prethodnom tromjesečju zaključno s prosincem 2019. otpis je iznosio 693 milijuna eura, pokazalo je izvješće.

Komentirajte prvi

New Report

Close