UniCredit napravio uži popis kandidata za novog šefa, odluka za mjesec dana

Autor: Tomislav Pili , 13. siječanj 2021. u 22:00
Tko god bude izabran, imat će pred sobom težak zadatak definiranja strateškog /REUTERS

Među potencijalnim kandidatima su Andrea Orcel, Tidjane Thiam i Martin Blessing, a Orcel za sada slovi kao favorit.

Talijanska banka UniCredit pregovara s nekim od najviđenijih europskih bankara koji bi preuzeli kormilo od Jean Pierre Mustiera.

Među potencijalnim kandidatima su Andrea Orcel, Tidjane Thiam i Martin Blessing, piše Financial Times. Prema tvrdnjama upućenih izvora, upravni odbor banke već je obavio razgovore s nekoliko kandidata, a odluku o novom izvršnom direktoru donijet će u idućih mjesec dana.

Vremena za izbor nema previše s obzirom da je Mustier dao ostavku prošlog mjeseca uslijed neslaganja s upravnim odborom oko strategije poslovanja.

Tužba od 112 milijuna eura

Za sada kao favorit slovi Andrea Orcel, nekadašnji prvi čovjek investicijskog bankarstva u švicarskom UBS-u. Međutim, u slučaju izbora, talijanski bankar morat će razriješiti neke repove iz prošlosti da bi dobio odobrenje regulatora.

To prije svega važi za njegovu tužbu vrijednu 112 milijuna eura prema španjolskoj banci Santander. Naime, kontroverzni Orcel u sporu je sa Santanderom nakon što je ta banka u rujnu 2018. povukla svoju ponudu da preuzme poziciju izvršnog direktora.

Orcel smatra da je Santander time prekršio odredbe ugovora. No, Santander uzvraća kako ugovor nije ni sklopljen, već su obje strane samo potpisale pismo namjere koje se po španjolskim zakonima ne smatra ugovorom.

Nakon što su obje strane pred sudom u Madridu krajem prošle godine izjavile da je nagodba nemoguća, početak parnice zakazan je za 10. ožujka. Drugi kandidat, Tidjane Thiam, također dolazi iz švicarskog bankarskog svijeta s obzirom da je od ožujka 2015. do veljače prošle godine vodio Credit Suisse.

Lani je dao ostavku nakon bizarnog internog špijunskog skandala, a prema pisanju FT-a, sada priprema 250 milijuna dolara vrijednu investicijsku tvrtku koja će ulagati u kompanije koje se bave financijskim uslugama na razvijenim te tržištima u razvoju.

Thiam je državljanin Francuske i Obale Bjelokosti, a navodno je blizak francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu kao i političkoj eliti Obale Bjelokosti. Upravni odbor UniCredita volio bi vidjeti Tidjane Thiama kao novog šefa, tvrde FT-evi izvori, no on još nije donio konačnu odluku bi li prihvatio ponudu iz Milana.

Interne zamjene

U igri je još i Martin Blessing, bivši prvi čovjek njemačke banke Commerzbank koji je do 2019. vodio i odjel upravljanja imovinom UBS-a. UniCredit je odbio komentirati ove navode, dok Orcel, Thiam i Blessing nisu bili dostupni.

Na razgovore je pozvan i Diego De Giorgi iz Bank of America. Osim vanjskih kandidata, UniCredit i interno traži zamjenu za Mustiera. Jedan od direktora komercijalnog bankarstva, Niccolo Ubertalli, ima sasvim dobre šanse, ističu izvori.

Marina Natale, nekadašnja financijska direktorica UniCredita te šef talijanske pošte Matteo del Fante također su pozvani na razgovor. Ključna osoba za potragu je predsjednik upravnog odbora Pier Carlo Padoan, nekadašnji talijanski ministar financija.

No, tko god bude izabran, imat će pred sobom težak zadatak definiranja strateškog smjera banke koji će morati balansirati između želja talijanske vlade te zahtjeva inozemnih dioničara.

Investitori smatraju da bi upravni odbor trebao odabrati kandidata s globalnim iskustvom u bankarstvu s fokusom na stratešku transformaciju.

S obzirom da je UniCredit jedina talijanska sistemski važna banka, važan detalj u životopisu svakako bi bilo i iskustvo suradnje s Europskom središnjom bankom. Jedan od 10 najvećih dioničara banka neslužbeno je poručio kako bi Andrea Orcel bio najbolji izbor.

Inače, Orcel je i jedan od najzaslužnijih za 21 milijardu eura vrijedno spajanje banaka Credito Italiano i Unicredito iz 1998. čime je stvorena sadašnja grupacija. Međutim, upravni odbor smatra da bi novi šef trebao imati veliko iskustvo u komercijalnom kreditiranju, a ne samo investicijskom bankarstvu.

Komentirajte prvi

New Report

Close