Unatoč rastu od 220 posto, bitcoin postao mnogo manje ‘divlji’ od dionice Tesle

Autor: Tomislav Pili , 22. prosinac 2020. u 22:00
Nekada se smatralo rizikom biti izložen bitcoinu, a sada je rizik ako niste izloženi, kažu analitičari/REUTERS

Dionica američkog proizvođača električnih automobila, koja je od ponedjeljka u sastavu S&P-a 500, tijekom ove godine skočila je za 676 posto.

Najpopularnija kriptovaluta bitcoin polako gubi i posljednji veliki nedostatak koji su mu pripisivali njegovi kritičari – veliku kolebljivost cijene.

Naime, analitičari kriptotržišta tvrde da je ove godine kretanje bitcoina na tržištu bilo manje volatilno nego kod nekih globalno najpopularnijih dionica, poput Tesle.

Kako je za CNBC izjavila Meltem Demirors, glavna analitičarka tvrtke CoinShares koja prodaje investicije u digitalnim valutama, u sadašnjim okolnostima dioničkih indeksa na rekordnim razinama unatoč ekonomskom padu uslijed pandemije koronavirusa, bitcoin je ustvari manje volatilan nego što je to bio u prošlosti.

Astronomski porasti

Kako bi ilustrirala tu tezu, Demirors je usporedila ovogodišnji rast vrijednosti bitcoina i dionice američkog proizvođača električnih automobila Tesla.

Ta dionica, koja je od ponedjeljka u sastavu indeksa S&P 500, tijekom ove godine skočila je za 676 posto. Istovremeno, vrijednost bitcoina porasla je u 2020. za 220 posto. Prema podacima CoinMarketCapa, cijena najpoznatije digitalne valute u utorak je nakon 14 sati porasla više od 4 posto, na 23.187 dolara.

„Ako pogledamo astronomske poraste vrijednosti pojedinih dionica, porast bitcoina ustvari ne izgleda tako divlje“, smatra Demirors. Osim promjene percepcije volatilnosti među investitorima, Demirors je dodala kako je industrija koja okružuje bitcoin u posljednje dvije godine postala zrelija i razvijenija.

A to sve više prepoznaje i Wall Street. Poznati investitori Stanley Druckenmiller i Paul Tudor Jones dva su najčuvenija ulagača u kriptovalute među tradicionalnim financijašima koji naglašavaju njegovu sposobnost zaštite od inflacije.

23.187

dolara iznosila je cijena bitcoina u utorak nakon 14 sati prema podacima CoinMarketCapa

Podaci analitičkih kuća pokazuju da su recentni uspon cijene preko nekadašnjeg rekorda iz 2017. pokrenuli upravo veliki investitori. „Nekada se smatralo rizikom biti izložen bitcoinu, a sada je rizik ako niste izloženi“, ocijenila je Demirors.

„Svijet se znatno promijenio u posljednjih devet mjeseci“, dodala je. Podsjetimo, još donedavno kritičari bitcoina tvrdili su da se radi o jeftinoj prijevari, izmišljotini bez prave upotrebljive vrijednosti i sredstvu špekulacije poput nizozemskih tulipana prije 400-tinjak godina.

No, prelaskom nekadašnje rekordne vrijednosti i taj se stav polako mijenja. Od ovogodišnjeg dna dosegnutog 16. ožujka, vrijednost bitcoina skočila je više od 370 posto, pa se sve više investitora, ne samo velikih, želi uključiti u sadašnji uspon.

No, ulazak institucionalnih investitora, poput PayPala, Vise, pa čak i 169 godina stare osiguravajuće kuće Massachussets Mutual Life Insurance na neki je način jamstvo da se neće ponoviti krah prije dvije godine kada je cijena bitcoina potonula 80 posto, piše Bloomberg.

Osim toga, bitcoin je ove godine počeo pokazivati svojstva imovine koja se kupuje u teškim vremenima, što je tisućama godina bila uloga zlata. Naime, ove je godine bitcoin ostvario 10 puta veći porast cijene nego zlato koje za ovu godinu bilježi rast od 21 posto.

To je sve veći dokaz da se investitori okreću digitalnoj valuti kao sredstvu zaštite od ekonomskih rizika, posebice devalvacije vodećih svjetskih valuta koju može pokrenuti val fiskalnih i monetarnih poticaja koji su zapljusnuli vodeća globalna gospodarstva.

Zaštita od inflacije

„Ne vjerujem da su investitori zainteresirani za bitcoin kao sredstvo razmjene. Mislim da ga promatraju kao špekulativnu imovinu i zaštitu od inflacije“, ocjenjuje za Bloomberg ekonomistica Frances Coppola. Da bitcoin zasigurno ide u tom smjeru smatra i Dave Weisberger, suosnivač i izvršni direktor američke softverske tvrtke CoinRoutes.

On smatra da je ulaganje u bitcoin poput oklade da će ta imovina u budućnosti postati ekvivalent zlatu. No, iskusniji ulagači u kriptovalute upozoravaju novopridošlice u ovaj svijet da ne podlegnu euforiji.

„Ulazimo u novo područje i čini se da se bitcoin konačno prihvaća kao nova klasa imovine, ali do toga je još dalek put“, ističe Jay Smith, dugogodišnji zagovornik ulaganja u kriptovalute čije su investicijske odluke praćene od velikog broja ulagača na trgovinskoj platformi eToro.

Analitičari također savjetuju novim investitorima da ne mijenjaju strukturu portfelja samo kako bi postali izloženi bitcoinu. U portfeljima umjerenog rizika, ulaganje u bitcoin je poput kupnje lutrijske srećke, smatraju fond menadžeri.

S druge strane, malezijski investitor Teoh Khai Liang smatra da će cijena bitcoina vjerojatno nastaviti rasti, pa se ulaganje u tu kriptovalutu radi diverzfikacije portfelja ne čini kao najgora odluka na svijetu. Međutim, Liang se ne može pomiriti sa špekulativnom naravi bitcoina. „Bitcoin je na tržištu više od 10 godina, pa zašto ga kupovati na rekordnoj razini?“, ocjenjuje Liang.

Ripple očekuje tužbu SEC-a

Fintech tvrtka Ripple koja stoji iza kriptovalute XRP objavila je kako prije božićnih blagdana očekuje tužbu američkog financijskog regulatora Komisije za burze i vrijednosnice (SEC). Regulator stavlja Rippleu na teret kršenje zakona o zaštiti ulagača. Naime, SEC smatra da je Ripple prilikom prodaje XRP-a ustvari ulagačima prodavao neregistrirane vrijednosnice. „XRP je valuta i ne treba biti registiran kao investicijski ugovor“, izjavio je izvršni direktor Brad Garlinghouse, a prenosi CNBC.

Komentirajte prvi

New Report

Close