Umirujuće poruke Feda u vezi inflacije oslabile dolar i digle dionice

Autor: Poslovni dnevnik , 16. svibanj 2021. u 22:00
Jerome Powell, predsjednik američke središnje banke Fed/REUTERS

Trgovce je sredinom tjedna zabrinuo podatak da su potrošačke cijene u SAD-u u travnju porasle najsnažnije u gotovo 12 godina, potaknute snažnom potražnjom.

Dolar je u petak oslabio na međunarodnim tržištima valuta budući da su ulagači ponovo pokazali pojačanu sklonost rizičnoj imovini nakon što je američka središnja banka stišala njihovu zabrinutost zbog jačanja inflacije.

Euro je u takvim uvjetima ojačao 0,3 posto prema dolaru i njime se trgovalo po 1,21155 dolara. Dolarov indeks prema košarici šest ostalih ključnih svjetskih valuta pao je 0,27 posto, na 90,5 bodova. Trgovce je sredinom tjedna zabrinuo podatak da su potrošačke cijene u SAD-u u travnju porasle najsnažnije u gotovo 12 godina, potaknute snažnom potražnjom.

Predsjednik Feda Jerome Powell još je prošlog tjedna naglasio da razdoblje više inflacije ne bi trebalo dugo trajati, otklonivši mogućnost zaoštravanja monetarne politike zbog stanja na tržištu rada.

I drugi dužnosnici američke središnje banke smatraju da je rast cijena zbog ponovnog otvaranja gospodarstva privremena pojava. To je umirilo ulagače i potaknulo sklonost rizičnoj imovini, pa je dolar oslabio, budući da ga se obično kupuje u razdobljima pojačane nesigurnosti.

Porasla su i tržišta dionica, nakon nekoliko dana pada cijena. “Stabilizacija tržišta deviza nastavljena je sinoć nakon što su ulagači apsorbirali šok koji je izazvala daleko snažnija inflacija u SAD-u no što se očekivalo… a pomogao je i oporavak globalnih tržišta dionica”, objašnjavaju u bilješci analitičari MUFG-a.

Ulagači će pozorno analizirati i podatke o prometu u američkoj maloprodaji i o industrijskoj proizvodnji kako bi stekli bolju sliku o snazi oporavka američkog gospodarstva.

Bitcoin je prošloga tjedna oslabio 12 posto nakon što je šef Tesle Elon Musk izjavio da kupci više neće moći njime plaćati automobile zbog štetnog utjecaja “rudarenja” na okoliš. U petak se blago oporavio, ojačavši oko tri posto, na oko 51.000 dolara.

Komentirajte prvi

New Report

Close