Ulazak Bugarske u eurozonu za Bruxelles gotova stvar

Autor: Tomislav Pili , 30. travanj 2018. u 07:13
U idućih godinu dana Bugarska namjerava ući u tečajni mehanizam ERM-2/FOTOLIA

Iako je dohvatila formalne kriterije, najsiromašnija članica mora ojačati gospodarstvo.

Za Europsku komisiju ulazak Bugarske u eurozonu praktički je gotova stvar. Kako prenosi Reuters, europski povjerenik za ekonomska i financijska pitanja Pierre Moscovici u petak je izjavio kako će Bugarska postati 20. europska država koja će uvesti euro. Međutim, ne treba žuriti kroz proces, dodao je Moscovici. 

'Ostanite hladnokrvni' 
"Bugarska će postati 20. članica eurozone, u to nema sumnje", izjavio je Moscovici u Sofiji gdje je sudjelovao na neslužbenom sastanku ministara financija Europske unije. Dodao je kako Bugarska treba ostati "hladnokrvna" i nastaviti raditi na ispunjavanju kriterija pristupanja. "Međutim, moramo se metodično i pažljivo pripremiti i nema potrebe za žurbom, jer ako žurimo, stvorit ćemo pristupanje euru koje nije savršeno", istaknuo je Moscovici.

 

49 posto

prosjeka Europske unije iznosi bugarski BDP

Bugarska trenutno predsjeda Europskom unijom, a premijer Bojko Borisov najavio da će u idućih godinu dana zemlja ući u tečajni mehanizam ERM-2, obvezni postupak u procesu uvođenja eura. Kao i u hrvatskom slučaju, tečaj bugarskog leva vezan je za euro. Podsjetimo, u tečajnom mehanizmu zemlja-kandidatkinja mora provesti najmanje dvije godine tijekom kojeg mora dokazati stabilnost tečaja svoje valute prema euru.

Prednost, a ne šok 
Bugarska je do sada uspjela dohvatiti formalne kriterije provođenjem odgovorne fiskalne politike i držanjem inflacije pod kontrolom.

Međutim, Bugarska je i dalje najsiromašnija članica Europske unije. Stoga je Moscovici naglasio kako zemlja treba nastaviti jačati gospodarstvo kako bi se približilo pokazateljima bogatijih zapadnih članica. Naime, bugarski BDP, izražen paritetom kupovne moći, iznosi svega 49 posto prosjeka Europske unije, znatno ispod razine većine država koje koriste euro. Za takvu ekonomsku situaciju u Bugarskoj mnogi upiru prstom u rasprostranjenu korupciju koja odbija strane investitore. Stoga je Pierre Moscovici poručio u Sofiji kako pristupanje eurozoni "treba biti prednost, a ne šok". 

Komentirajte prvi

New Report

Close