Ulaganja EIB-a otvaraju vrata i hrvatskim tvrtkama

Autor: Ana Roksandić , 09. travanj 2024. u 12:00

Glavni ciljevi su rast Balkana i obnova Ukrajine.

Ulaganja Europske investicijske banke (EIB) u Ukrajinu i Zapadni Balkan pružaju odličnu poslovnu priliku hrvatskim kompanijama i konzultantima, istaknuto je na konferenciji koju je Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) organizirala u suradnji s EIB-om i Ministarstvom financija. Glavna direktorica HUP-a Irena Weber naglasila je kako posljednjih godina EIB direktno financira brojne projekte u Hrvatskoj koji dovode do stvaranja radnih mjesta, no još uvijek postoji problem nedovoljne prepoznatljivosti svih potencijala i poslovnih mogućnosti koje EIB pruža domaćim tvrtkama.

Weber naglašava kako potencijala ima posebno jer je Hrvatska mala i otvorena ekonomija kojoj je jedan od najvažnijih fokusa izvoz. Voditeljica ureda Grupe EIB-a u Hrvatskoj Slađana Ćosić kazala je kako postoje višestruki napori i inicijative EIB-a i Europske unije za financiranje i ulaganjem u ključne gospodarske sektore na Zapadnom Balkanu i u Ukrajini.

“Fokus EIB-a izvan Unije će u narednom razdoblju biti obnova i oporavak Ukrajine, ulaganja u zemlje predviđene za proširenje Unije, te provedba EU-ovog programa Global Gateway”, rekla je Ćosić.

Matteo Rivellini, voditelj odjela za zapadni Balkan i Tursku, kazao je: “Lani smo financirali gotovo 1,2 milijarde eura u infrastrukturi, ali i privatnom i javnom sektoru. Ove smo godine smo usklađeni s prioritetima novog europskog plana rasta za Zapadni Balkan, tako da možemo financirati ulaganja u zelenu infrastrukturu”.

Pojasnio je kako je velik naglasak investicija prije svega na željeznicama i obnovljivoj energiji te kako je EIB postao partner Srbije i Albanije po pitanju rekonstrukcije i obnove željeznica. Prednost Hrvatske svakako je geografska blizina, ali i kulturološke i povijesne veze koje ostvaruje s državama Zapadnog Balkana. Ministar financija Marko Primorac vjeruje da će konferencija otvoriti vrata za sudjelovanje hrvatskih tvrtki u projektima koji će se financirati i obavljati u trećim zemljama.

Komentirajte prvi

New Report

Close