Ulagači zabrinuti, analitičari oprezni: Tečaj eura blizu najnižih razina u 10 mjeseci

Autor: Poslovni.hr/Hina , 30. svibanj 2018. u 11:46
Foto: Thinkstock

Euro je od početka mjeseca i prema dolaru oslabio više od četiri posto pa su mnogi analitičari oprezni u pogledu prognozi njegovih daljnjih kretanja.

Tečaj eura u srijedu se donekle stabilizirao na međunarodnim tržištima, no ostaje nedaleko najnižih razina u 10 mjeseci prema dolaru jer ulagače brine politička kriza u Italiji. 

Euro je jutros ojačao blagih 0,3 posto prema dolaru, na 1,1573 dolara, nadoknadivši dio gubitaka od dana ranije kad je u jednom trenutku skliznuo na najniže razine u 10 mjeseci, od 1,1510 dolara. 

I cijena eura prema švicarskom franku, nakon što je u utorak pala jedan posto, najviše u jednom danu od rujna, jutros se donekle stabilizirala, ojačavši 0,5 posto, na 1,1493 franka zbog blagog smirivanja situacije na tržištu. U ovom je mjesecu euro oslabio više od četiri posto prema franku, najviše u mjesec dana od siječnja 2015. godine kad je švicarska središnja banka naglo odustala od obrane tečaja od 1,20 franaka za euro.

Euro je ojačao i prema jenu, na 126,03 jena, i drži se iznad najnižih razina u 11 mjeseci od 124,62 jena, na koje je u jednom trenutku skliznuo u prekonoćnom trgovanju. 

Italija je u fokusu ulagača. Neuspjelo formiranje nove vlade povećalo je vjerojatnost prijevremenih izbora u tom trećem najvećem gospodarstvu eurozone, a za koje neki tržišni sudionici strahuju da bi mogli biti de facto referendum o eurozoni i ulozi Italije u Europskoj uniji.

Izvori bliski talijanskim vodećim strankama mišljenja su da sada postoji vjerojatnost da predsjednik Sergio Mattarella idućih dana raspusti parlament i pozove Talijane na nove izbore već 29. srpnja. 

Nakon vala prodaja talijanskih državnih obveznica u utorak, koje su izazvale veću nestabilnost i na valutnim tržištima, jutros je trgovanje na europskim tržištima bilo nešto mirnije pa se i dolar kretao uglavnom ispod najviših razina u ovoj godini prema košarici drugih najvažnijih svjetskih valuta.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, skliznuo je jutros za 0,2 posto, na 94,631 bod.

Tečaj američke valute prema japanskoj jutros se pak stabilizirao i drži se iznad najnižih razina u pet tjedana, od 108,115 jena, na koje je u jednom trenutku skliznuo u trgovanju dan ranije jer su se ulagači neskloni riziku više okretali japanskoj valuti.

Euro je od početka mjeseca i prema dolaru oslabio više od četiri posto pa su mnogi analitičari oprezni u pogledu prognozi njegovih daljnjih kretanja.

"U bliskoj budućnosti najveće prijetnje euru bit će one političke naravi", kazao je Alvin Tan, valutni analitičar u banci Societe Generale. 

Komentirajte prvi

New Report

Close