Ulagači u obveznice Credit Suissea tuže Švicarsku zbog otpisa duga

Autor: Poslovni.hr , 10. lipanj 2024. u 12:24
Foto: Reuters

Tužitelji traže 82,2 milijuna dolara odštete, plus nadoknadu troškova i kamata.

Imatelji obveznica Credit Suissea tužili su Švicarsku u New Yorku zbog odluke o brisanju 17 milijardi dolara duga tijekom prošlogodišnjeg prodaje konkurentu UBS-u. U prvoj velikoj tužbi podnesenoj pred američkim sudom zbog preuzimanja, odvjetnici koji zastupaju kreditore optužili su Švicarsku za “nepravedno kršenje vlasničkih prava imatelja tih instrumenata” prilikom realizacije posla, piše Financial Times.

Lanjsko spašavanje Credit Suissea, jedno od najvećih nakon velike financijske krize 2009., rezultiralo je s više od devet milijardi dolara pravnih zahtjeva u Europi i Aziji. Premda je većina zahtjeva usredotočena na švicarskog regulatora Finmu, vlasnici obveznica također su u borbi za svoja prava okrenuli tužbi protiv Švicarske.

Ekonomski nacionalizam

Pravni zahtjev pokrenut je u južnom okrugu New Yorka pod palicom odvjetničke tvrtke Quinn Emanuel Urquhart & Sullivan u ime investitora koji drže 80 milijuna dolara obveznica Credit Suissea. Financial Times je prošle godine izvijestio da tvrtka izrađuje planove za tužbu. Tužitelji traže 82,2 milijuna dolara odštete, plus nadoknadu troškova i kamata, za ono što tvrde da je – zapljena njihove zakonite imovine. Investitori su držali dodatne obveznice prvog reda, poznatije kao AT1, oblik kapitala banke koji se pretvara u dionički kapital ili se otpisuje u slučaju da zajmodavac zapadne u probleme. Tvrdili su da su obveznice Credit Suisse nepravedno otpisane, posebno imajući u vidu da su ulagači u dionički kapital dobili 3,3 milijarde dolara u sklopu transakcije. Oni tvrde da je posao sklopila švicarska vlada i da je otpis nezakonito zadiranje u njihova vlasnička prava.

“Švicarska je napustila svoju regulatornu ulogu radi uloge privatne investicijske banke – dajući prednost nacionalnim interesima nad svojim pravnim obvezama”, rekao je partner i voditelj Quinn Emanuelove prakse za suverene parnice Dennis Hranitzky.

“Švicarska je zanemarila potencijalne alternative koje su mogle zaštititi ulaganja vlasnika obveznica AT1 u interesu ekonomskog nacionalizma”, dodao je Hranitzky. Financial Times piše da je neobično je da se suverene države tuže za izvlaštenje jer mnoge nacije imaju ugovore o recipročnom ulaganju. Međutim, Švicarska nije stranka u državnim sporazumima s ulagačima u mnogim zemljama u kojima je sjedište ulagača u obveznice, uglavnom u SAD-u.

Tužili Argentinu

Odvjetnička tvrtka Quinn Emanuel ima povijest povlačenja nacionalnih država po sudovima, ponajviše Argentine u dugotrajnoj pravnoj borbi oko državnih obveznica koje je ta zemlja izdala u sklopu svog restrukturiranja duga nakon financijske krize.

Tvrtka je dobila slučaj na Visokom sudu u Londonu u travnju prošle godine u kojem je Buenos Airesu naloženo da plati više od 1,3 milijarde eura za kompenzaciju investitorima za gubitke po obveznicama koje su bile povezane s gospodarskim rastom zemlje. Argentina je prije toga isplatila 9,3 milijarde dolara vjerovnicima 2016. godine nakon onoga “suđenja stoljeća” u vezi s državnim dugom, potaknuto time što je zemlja nije isplatila gotovo 100 milijardi dolara 2001. godine.

Druge odvjetničke tvrtke koje zastupaju vlasnike obveznica Credit Suissea razmatrale su podnošenje tužbi američkim sudovima kako bi iskoristile proces otkrivanja u kojem mogu dobiti pristup dokumentima i internoj komunikaciji. Švicarska vlada nije odmah odgovorila na zahtjev za komentar, piše Financial Times.

Komentirajte prvi

New Report

Close