UBS: Cijene zlata mogle bi još rasti ove godine

Autor: Poslovni.hr , 20. rujan 2020. u 21:59
SHUTTERSTOCK

Odnedavno imamo privremeno okretanje trenda na dioničkim tržištima.

Cijene zlata, koje su ove godine već skočile gotovo 30 posto, mogle bi još rasti i ostati na visokim razinama u uvjetima globalne neizvjesnosti, smatra švicarska banka UBS. “Imamo vrlo bikovska očekivanja za zlato. Mislimo da će cijene još ići gore i ono što je zanimljivo, da će ostati gore dulje od očekivanja”, rekla je Yeoh Choo Guan, glavna strateginja UBS-a za globalna tržišta ASEAN-a. Dodaje da je banka povisila svoja očekivanja za cijene zlata u ovoj godini sa 1850 dolara za uncu na 2100 dolara.

Zlatom se na spot tržištu trgovalo u petak pri razinama od oko 1953 dolara, gotovo 29 posto više nego na početku godine. U okruženju negativnih realnih kamatnih stopa i globalne nesigurnosti, poput nadolazećih predsjedničkih izbora u SAD-u, ulagači su dio dvoje imovine prebacili u zlato, rekla je. “Odnedavno imamo privremeno okretanje trenda na dioničkim tržištima. Zanimljivo je da je unatoč tome zlato bilo vrlo izdržljivo što sugerira trajniji bikovski sentiment”, kazala je.

“Osim toga, zlato je vrlo atraktivno kao ulaganje u diverzifikaciju portfelja. Smatram da su mnogi ulagači gomilali obveznice i REIT udjele pa zlato doživljavaju kao alternativu tome, u slučaju da jedan određeni segment stvara pritisak”, rekla je. REIT se odnosi na kompanije koje su uvrštene na burzama, upravljaju nekretninskim portfeljem poput šoping centara, hotela i ureda, a privlače ulagače koji žele stabilan i redovit dividendni prinos, prenosi CNBC.

Komentirajte prvi

New Report

Close